Точно в 9 часа българско време в Шотландия отварят секциите за историческия референдум, а вече има опашки пред бюрата. YES or NO - това е днес въпросът. От отговора зависи бъдещето на Великобритания и на цяла Европа.

За участие в гласуването са се регистрирани 4.3 милиона избиратели от 5.3 милиона жители.

Въпросът, на който трябва да бъде даден отговор е: „Да бъде ли Шотландия независима страна?’

2 600 избирателни участъка вече чакат нетърпеливите. А закъснелите, по каквито и да е причини имат още много време - секциите затварят в 22.00 часа местно време (24.00 часа българско време довечера).

Окончателните резултати ще бъдат обявени от шефа на щаба по преброяване на гласовете Мери Питкейтли в петък сутринта. В допитването могат да участват лица, постоянно пребиваващи в Шотландия, в това число почти половин милион преселници от Англия, Северна Ирландия и Уелс, установили се на шотландска земя.

Шотландия ще отхвърли с малко независимостта, сочат две проучвания в последните 48 часа преди историческия референдум.
Проучванията на ICM и Opinium показаха, че хората, възнамеряващи да гласуват с „не” на референдума за отделянето от Великобритания, имат четирипроцентна преднина. Въпреки това резултатите са близки до статистическата грешка, което означава, че не се изключват всякакви изненади. 

Днес очите на цяла Европа са обърнати към Шотландия. Особено внимателно гласуването ще бъде следено от Мадрид и Барселона. Защото настроенията на каталунците за отделяне от Испания са изключително силни. И ако днес бъде направена първата крачка към самостоятелността на шотландците, ефектът на доминото ще е като циклон от най-голяма степен за Европа.

Но какво ще стане точно в днешния ден тепърва ще разбираме. До довечера, когато ще ви съобщим порвите резултати от екзитполовете.