"ДПС е един изключително ефективен корупционен механизъм за разграждане на българската държава, освен, че е етническа партия. Все по-вредно е участието й във властта". 

Това каза в студиото на сутрешния блок на бТВ политологът Огнян Минчев в коментар за срещата между лидера на Движението Лютви Местан и турският президент Реджеп Ердоган. 

"ДПС е основният инструмент на всички тези, които печелят от отслабването и деградирането на българската държава. ако ДПС не бъде извадена от властта, деградацията ще продължи - тя е механизъм за корумпиране на българската държава", повтори тезата си Минчев.

По думите му срещата Местан-Ердоган "означава знакова промяна в отношението на Турция към ДПС".

"ДПС върши много добра работа на Анкара. На практика цялата - по мобилизиране на турското малцинство. Тя разширява това влияние. Начело на ДПС обаче стоят хора, които са сложени от други геополитически конфигурации. Анкара дълго време се опитваше да контролира ДПС и да смени елита й. Отчасти сега ще го контролира по линия на това, че припознава новото ръководство, но ще продължава да дели ДПС с други геополитически сили", посочи още политологът, визирайки говоренето, че Движението е проект не на Анкара, а на Москва.

На Минчев опонира журналистът Георги Коритаров. Според него ДПС е било създадено в политическата рамка на перестройката, но е избрало пътя на мирния преход.

"Тя е евроатлантическа партия", посочи Коритаров. 

"Всички етнически права в България бяха получени по мирен път, но не можем да тълкуваме ДПС само през етническата призма. Това е многолика организация. Няколко пъти ДПС, заедно с БСП, катастрофира във властта. Но БСП излиза слаба, линее, тя се съсипва, ДПС става все по-мощна", отвърна Огнян Минчев.