Парламентът на Каталуня, окуражен от революционните настроения в Шотландия, одобри снощи резолюция за провеждане на референдум за независимост на 9 ноември. Депутатите предупредиха, че ако централната власт в Мадрид се опита да попречи на допитването ще бъде гласувано ново решение по въпроса.  Както е известно Конституционният съд на Испания през мрат т.г. обяви насрочването на референдум за абсолютно противоречиво на основния закон на страната.

"За" гласуваха 86 депутати от националистическите партии, но и трима социалисти. "Против" документа бяха 44 представители на Социалистическата, Народната и Гражданската партии. Те обвиниха премиера на Каталуня Артур Мас в "разгаряне на конфронтация с централното правителство".

В кратки срокове кабинетът да подготви местни управленчески и административни структури, които да бъдат основата на бъдещата държава, гласи откъс от друга приета вчера резолюция на каталунския парламент. 

Битката за отделянето на Каталуня от Испания изключително много зависи от резултатите днес в Шотландия. Ако там спечелят поддържниците на независимостта със сигурност може да се прогнозира, че това ще се случи и на Пиринейския полуостров. Ако обаче шотландците предпочетат да останат в състава на Великобритания, то надеждите на каталунските националисти ще бъдат силно попарени.