На 26 септември в близо 300 европейски градове ще се проведе отново Европейската нощ на учените. В България, организаторите от Британския съвет го определят като "мега събитие". Нощ на учинет ще има в София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Стара Загора. "Независимо дали сте със семейството си, с приятели, в училищна група или пък самостоятелно, ще се потопите в света на науката по невероятно завладяващ начин! Открийте с какво всъщност се занимават изследователите и как това влияе на нашия живот... А дали пък няма да се изненадате като разбере какво още правят учените освен наука?", обещават от Британския съвет.

Обяснение на физиката чрез музиката - от Вивалди до AC/DC. Това ще ви предложи в София Марк Луни, доктор по акустична физика и победител в първия конкурс FameLab във Великобритания. Той разкрива и тайните на Стардивариус и показва как вибрациите на струните могат да дадат отговори на важни въпроси за вселената.

Зоологът Боян Петков, който наскоро покори втория по височина връх в света K2, ще разкаже за своите преживявания. 

Термометър, който мери температурата от далеч и в дълбочина? Такъв уред съществува и може да бъде средство за ранна диагностика на рака на гърдата. Екип от Техническия университет вече го разработва и д-р инж. Христомир Йорданов ще разкрие обещаващи резултати. 

Ако се интерисувате от наука, това е добър начин да разберете нещо ново.

Вижте програмата за Европейската нощ на учените по градове тук.