Три часа след началото на вота вече стотици хиляди шотландци пуснаха своя глас в цяла Великобритания. Днес те отговарят на въпроса "Трябва ли Шотландия да бъде независима държава". Но кога ще стане ясен резултатът на референдума, който може да промени картата на Европа?

Екзитполовете вече текат, като кантарът се накланя ту към "не", ту към "да", макар отрицателният отговор изглежда да има превес. Гласуването ще приключи в 22 часа местно време (полунощ българско).

Преброяването в 32-та региона на страната ще започне веднага след приключването на вота. Всяка област ще изпраща бройката към началника на преброяването в Инглистън, близо до Единбург, където след сверяване и потвърждаване на бройката, решението ще бъде обявено пред нацията.

Началничката на преброяването Мари Питкейтли съобщи, че резултатът ще излезе "по време на закуска на 19-ти". Според "Elections Scotland", това най-вероятно означава между 6:30 и 7:30 местно време, два часа по-късно наше. В този диапазон дойдоха преброяванията и за парламентарните избори за парламент на острова през 2010 и за шотландски парламент през 2011 г.

Въпреки това, преброяванията на отделните региони също ще станат публични - смята се, че ще започне да излиза информация за първите след 1 часа местно време, и наистина ще потекат между 3 и 6 сутринта. Те могат да дадат почти сигурен резултат, освен ако вотът не се окаже наистина много оспорван.