Бил Мъри, Адам Драйвър и Тилда Суинтън бяха сред първите знаменитости на червения килим в Кан тази година. Филмовият фестивал, който се провежда за 72-ри път, започна на 14 май с премиерата на зомби комедията на Джим Джармуш „Мъртвите не умират“, пише "Площад Славейков".

Сред специалните гости на прожекцията бе Хавиер Бардем, който слезе с танцувална стъпка от автомобила. Ел Фанинг очарова насъбралите се зрители с рокля в розово с наметало, а Тилда Суинтън обра овациите с елегантния си вечерен тоалет, разказва „Варайъти“. Откриващата вечер бе опияняваща смесица от киномания и блясък и в дните до 25 май предстои да видим редица филмови звезди и популярни режисьори.

Филмите на „Нетфликс“ и тази година не бяха допуснати в конкурсната програма от артистичния директор Тиери Фремо. Стрийминг компанията отказа да се подчини на френските правила, като изискват един филм да бъде достъпен във видеоплатформите чак 36 месеца след премиерата му на големия екран.

Едуар Бер, водещ на снощната церемония по откриването, също засегна деликатния въпрос с думите, че противно на съвременната „стрийминг революция“, „киното е театър“. Президентът на журито Алехандро Гонсалес Иняриту, носител на „Оскар“ за „Бърдмен“, изтъкна „освобождаващата сила на киното“ и добави, че „историите и идеите могат да променят животи. Това споделено чувство е красиво“.

Във фестивалния дворец на бул. „Кроазет“ актьорите и гостите бяха посрещани от празен режисьорски стол с надписа „А. Варда“ в памет на починалата наскоро режисьорка от френската Нова вълна Анес Варда. Режисьорката на „Клео от 5 до 7“ е и на фестивалния постер.

В следващите дни на фестивала се очаква да пристигнат още от първите имена на Холивуд: Тарън Еджъртън и Елтън Джон ще дойдат за премиерата на „Рокетмен“, Куентин Тарантино ще представи новия си филм „Имало едно време… в  Холивуд“ с участието на Леонардо ди Каприо и Брад Пит. Педро Алмодовар ще представи „Болка и Слава“ с Антонио Бандерас.

 

Джим Джармуш с част от екипа на новия му филм „Мъртвите не умират“. 

 

Бил Мъри
Селена Гомес - също е част от новия филм на Джармуш.

 

Председателят на журито режисьорът Алехандро Гонзалес Инариту.
Актрисата Ел Фанинг е сред членовете на журото на тазгодишното издание на фестивала.
Шарлот Генсбург и Хавиер Бардем.
Джулиън Мур
Ева Лонгория
Актрисата Лу Тао
Американската певица Джесика  Джонг
Моделът Алесандра Амброзио