СИМОНА РУСЕВА

След обезглавяването на двамата американски журналисти Джеймс Фоли и Стивън Сотлов, както и на британеца Дейвид Хейнс, джихадистите пак заплашват с публични екзекуции.

Този път не в Сирия, нито в Ирак, а в далечна Австралия.

“Член на ислямистката групировка “Ислямска държава” е наредил публични екзекуции в Австралия. Това е австралиец, присъединил се към джихадистите. Той е заповядал на свои съмишленици в страната ни да започнат да обезглавяват. Тук не става въпрос за подозрения, а за готвено престъпление”, обяви премиерът Тони Абът, цитиран от световните агенции. “Тези хора не ни мразят за това, което правим, те ни ненавиждат заради начина на живот, който водим. Това ни превръща в тяхна мишена”, допълни Абът.

Един от задържаните терористи.

 

 

 

Най-застрашени били Сидни и Брисбейн. Там 800 полицаи били на бойна нога, тайните служби също действали под тревога. Това е най-масираната антитерористична операция в историята на Австралия.

До този момент се съобщава за ареста на 15 заподозрени. Така е било предотвратено началото на масова касапница из централните улици на двата града. Според пъкления план първата жертва щяла да е нищо неподозиращ мирен гражданин, първият, който се изпречи пред палача в центъра на Сидни, предаде Ей Би Си, като се позовава на източник от силите на реда.
Преди екзекуцията нароченият трябвало да бъде увит в черното знаме на ИД. След това жертвата трябвало да бъде обезглавена пред включена камера.

Премиерът Абът отказа да коментира съобщението. По адрес на потенциалните убийци обаче изтъкна, че било важно силите за сигурност да са “с една крачка по-бързи”: “Отзарана това стана факт”.

Висшият политик допълни, че операцията е започнала днес призори. Извършени са били масирани обиски не само в Сидни и Брисбейн, а и в околностите. Задържаните 15 ислямисти още днес ще бъдат изправени пред съд, за да се гледа мярката им за неотклонение. Вън от съмнение е, че ще бъде прието искането на прокуратурата за постоянен арест.

 

 

Полицейски блокади на улици има във всички застрашени градове.

 

 

 

 

Същевременно властите призовават населението да запази спокойствие. То трябвало да знае, че силите на реда действат адекватно и сигурността на страната, както и на всеки гражданин, е гарантирана.

Не случайно преди два дни Австралия обяви висока степен на терористична заплаха. Правителството подкрепя напълно борбата срещу джихадистите. Предстои в Обединените арабски емирства да бъдат изпратени 600 военни за подсилване на фронта срещу “Ислямска държава”.