Екип на британската програма Би Би Си е бил нападнат в Русия, докато е събирал информации за загинали руски войници край границата с Украйна.

Инцидентът станал в южния град Астрахан.

Московският кореспондент на Би Би Си Стив Розънбърг и придружаващите го продуцент и оператор били атакувани от група непознати мъже. Нападателите счупили камерата на екипа.

След това тримата били закарани в полицейски участък, където престояли 4 часа. Те били разпитани, а записите им били изтрити от дигиталната камера.

"Атаката срещу нашия екип и унищожаването на тяхното оборудване и записи несъмнено са част от координиран опит акредитирани журналисти да бъдат спрени от отразяване на събитие", се казва в изявление на Би Би Си. Ръководството на британската програма отправило официален протест до руските власти.

Пьотр Русанов - говорител на полицията в Астрахан, заявил, че пазителите на реда пристигнали на местопрестъплението малко след нападението на журналистите. Полицаите продължават и сега да търсят следи, но нападателите засега не са открити.

В края на август кореспондент на Ройтерс в Русия бе заплашен от неидентифицирани бръснати глави. Той разследваше твърденията за загинали руски десантчици в Източна Украйна.

Опозиционният регионален депутат Лев Шлосберг - директор на седмичника "Псковская губерния", бе пребит, след като изданието публикува статии за загинали парашутисти.

Именно "Псковская губерния" бе първият вестник, писал за тези случаи, които досега не са потвърдени официално. Кореспонденти на изданието успяха да заснемат погребенията и гробовете на войници от 76-а Псковска гвардейска въздушно-десантна дивизия. Два дни след публикацията от гробовете мистериозно изчезнаха табелките с имената на убитите войници.

Освен това, на домашните телефони на някои от загинали отговаряха неидентифицирани мъжки гласове. Те се представяха на обаждащите се журналисти за обявените за загинали и твърдяха, че са живи и здрави и че изобщо не са били в Украйна.

Русия призна досега само за един свой загинал войник в Украйна. Властите обаче съобщиха, че той отишъл да се бие там, докато бил в отпуск и че не уведомил нито командването на своето поделение, нито дори съпругата си, за която се бил оженил само едва месец по-рано.

Иначе от първоначално разпространените в Русия информации излизаше, че няколко десетки солдати починали мистериозно и по неизвестни причини, докато били в отпуск.

„Роднини на загиналите биват заплашвани да не си отварят устата“, казаха за Клуб Z журналисти от Псков.

Всеки ден в града постъпват информации за нови загинали, пише "Псковская губерния" (виж оригинала ТУК).

В интервю специално за Клуб Z, публикувано на 5 септември, пребитият Лев Шлосберг заяви, че поне 100 десантчици от Псков са убити в Украйна.

На 16 септември висш военен източник от НАТО обяви пред Ройтерс, че в Украйна все още има близо 1000 руски войници, както бойни машини и артилерийски оръдия.