"Агресията на Русия може да се прехвърли и в други страни."

Това заяви днес украинският президент Петро Порошенко в реч на съвместно заседание на двете камари на американския Конгрес, предаде агенция УНИАН. Той пристигна на визита в САЩ, която бе предварително обявена за ключова.

"Рускоезичното население стана причина за разпалването на войната. Освен в Украйна, рускоезично население сега живее в Молдова, Грузия, Казахстан, балтийските страни, Полша и дори има голямо мнозинство рускоезично население в Германия и България. Модова, Грузия, Украйна. Кой е следващият?", попита Порошенко.

Той призова САЩ да предоставят на страната му статут на основен съюзник без членство в НАТО.

Същевременно украинският лидер настоя Вашингтон да засили санкциите си срещу Москва.

"Моля САЩ да бъдат силни и да застанат в подкрепа на своите принципи и по-нататъшни санкции срещу агресора. Икономическите санкции са важни по много причини. Не помогнаха за избора между доброто и злото, да бъдат защитени моралните устои и да не се обръща внимание на прагматизма", каза Порошенко.

Според него войната на Русия срещу неговата страна е война срещу свободата, демокрацията и европейските ценности. Лошо въоръжените украински войници са принудени да се сражават в името на свободата срещу руските агресори, изтъкна Порошенко в речта си. Той настоя Вашингтон да снабдят страната му както с несмъртоносно, така и със смъртоносно оръжие.

"Одеялата и приборите за нощно виждане безспорно са нещо много важно. Не можеш обаче да спечелиш война с одеяла", каза Порошенко и думите му бяха последвани от аплодисменти в залата на Конгреса.