Първият министър на Шотландия вече призна загубата. Ето какво още каза пред симпатизанти на кампанията "Да":

Мога ли да кажа – благодаря за това посрещане, но преди всичко, благодаря на Шотландия – благодаря ви за 1,6 милиона гласа за шотландската независимост. Нашите приятели в планините още работят, така че последните гласове не са преброени. Но вече знаем, че ще има превес на кампанията „Не“. Важно е обаче да се отбележи, че нашият референдум беше съгласуван и общоприет процес. Шотландия реши, мажоритарно, в този момент да не бъде независима държава. Аз приемам решението на хората, и призовавам цяла Шотландия да приеме демократичното решение на шотландските граждани.

Но мисля, че всички ние в тази кампания можем да кажем, че тези 45%, тези 1,6 милиона за шотландската независимост е солиден вот за тази страна.

Искам да кажа нещо, което се надявам да обедини и двете кампании, и всички шотландци. Мисля, че целият процес, по който взехме решение като нация, е страхотен комплимент за Шотландия. Активност от 86% е един от най-високите в демократичния свят, за всякакъв вот и за всякакъв референдум, това беше един триумф на демократичния процес, и на участието в политиката.

Например, инициативата, чрез която 16 и 17-годишните получиха право да гласуват, бе пълен успех. Подозирам, че никой повече няма да оспори правото и способностите им да участват пълноценно и отговорно в демократични избори.

Салмънд допълни, че кампанията е вдъхновила хора и цели части от обществото, които допреди това не са се интересували от политика. Призна, че когато е влязъл в политиката, не е подозирал, че някой ден толкова хора ще гласуват на един референдум в Шотландия. Подчерта, че уговорките преди вота ще се спазят и правителството му ще продължи да работи с Уестминстър. Шотландия ще продължи напред като единна държава, завърши Салмънд.