Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън с усмивка застана пред журналисти тази сутрин на входа на Даунинг Стрийт 10. Макар резултатите да не са официални, Шотландия гласува да остане в Обединеното кралство вчера, с около 55% против независимостта. Ето какво каза Камерън:

Добро утро. Народът на Шотландия направи своя избор. И резултатът е ясен. Той запази нащата държава обединена. И като милиони други, аз съм възхитен. Както казах по време на кампанията, разпадането на нашето Обединено кралство щеше да ми разбие сърцето.

И знам, че тази идея беше споделена от хората не само в нашата държава, но и по света – заради това, което постигнахме, и заради това, което можем да направим в бъдеще. Сега е време нашето Обединено кралство да бъде заедно и да продължи напред.

Важна част от това ще бъде един балансиран договор, честен към хората в Шотландия, и важен за всички в Англия, Уелс и Северна Ирландия. Нека си спомним първо защо започнахме този дебат – и защо това беше правилно. Шотландската национална партия беше избрана през 2011 г. и предложи референдум за независимост. Можехме да се опитаме да го блокираме. Можехме да го отложим. Но както и с други големи въпроси, е важно да вземем, а не да избегнем, големите решения. Аз съм страстен вярващ в нашето Обединено кралство, и искам повече от всичко то да остане обединено. Но освен това съм и демократ. И беше правилно да уважим мнозинството на ШНП и да дадем на шотландците правото да направят своя избор.

Нека си спомним също така защо беше важно да зададем дефинитивния въпрос – „Да“ или „Не“. Защото сега дебатът е решен за едно поколение, или както каза Алекс Салмънд: „Може би за един живот“. Така че не може да има диспут, или повторение, чухме волята на шотландците.

Шотландия гласува за по-силен парламент, подкрепен от силата и сигурността на Обединеното кралство. И искам да поздравя кампанията „Не“ за това, че показаха, че нациите ни наистина са по-добре заедно. Искам да поздравя и „Да, Шотландия“, за добре водена кампания, и да кажа на всички, които гласуваха за независимост – чуваме ви! Сега имаме шанс, прекрасна възможност, да променим начина, по който британците се управляват, и да го променим към по-добро.

Политическите лидери и от двете страни на дебата сега носят тежката отговорнст да се съберат заедно и да работят конструктивно. За интереса на шотландците, и тези в Англия, Уелс и Северна Ирландия, за всеки гражданин в нашето Обединено кралство. За тези в Шотландия, скептични към обещанията, които бяха направени, нека кажа това – подкрепихме деволюцията в това правителство, и ще направи така и в бъдеще. Трите партии на страната на обединението поеха ангажименти, ясни ангажименти.

Камерън допълни, че ще се назначи комисия, която да обсъди разширяването на шотландското самоуправление (т.нар. деволюция). Но отбеляза, че трябва да имат честно решение и за англичаните. Затова проблемът, при който шотландците в британския парламент имат контрол над решения, важни за Англия, трябва да бъде решен.

Накрая британския премиер заключи, че Обединеното кралство е прекрасна държава, в която тези дебати могат да се решават мирно, пред урните за гласуване.