Преди последните няколко парламентарни вота винаги имаше събитие, оказващо сериозно влияние върху изборните резултати.

През 2001 г. бяха регистрирани няколко ментета на царската партия НДСВ.  Нито една от тях не влезе в парламента, но събраха достатъчно гласова, за да лишат Симеон от собствено мнозинство.

През 2005 г. пък Сакскобургготски обеща, че НДСВ няма да прави коалиция с БСП. Обещанието, разбира се, не бе спазено, но резултатите от парламентарния вот направиха партията му втора политическа сила, без която много трудно можеше да бъде съставено правителство.

През 2009 г. малко преди парламентарните избори Ахмед Доган заяви, че той разпределя порциите в държавата. Това доведе до висока избирателна активност и даде на ГЕРБ почти пълно собствено мнозинство.  

През 2013 г. събитието бе стараналата известна под името "Костинброд" афера. Съмненията, че намерените в печатницата там бюлетини са подготвени за фалшификация на вота, оповестени в деня за размисъл, снижиха чувствително резултата на ГЕРБ.

Какво ни чака тази година? Клуб Z се обърна към политолози и социолози с въпроса ще се случи ли събитие, променящо изборните резултати преди вота на 5 октомври. Експертите коментираха и твърденията, че предаването на Цветан Василев точно по време на предизборната кампания не е случайно и е възможно той да повлияе върху вота с едно или друго свое изявление или действие.

Арман Бабикян, специалист по политически маркетинг и PR:

Ако Цветан Василев реши да проговори това би могло да повлияе сериозно на изборните резултати. Много хора от водещите парти са пряко свързани с Корпоративна търговска банка. Под "водещи партии" разбирам всички, които са на челните места в социологическите проучвания - ГЕРБ, БСП и т.н.

Всичко е възможно да стане в България. До момента обаче кампанията върви изцяло по вкуса на всички основни политически сили. Единствените хора, които ходят по градовете и селата са прекупвачите на гласове. А неправителствените организации, които често са много активни, сега странно защо не се обаждат. Всички са предубедени какъв ще е реазултатът от изборите. Единственият, който може да развали сметката е българския народ с висока избирателна активност.

Васил Тончев, социолог:

Ситуацията около КТБ е тревожна и касае много хора. Със сигурност тя ще повлияе върху изборните резултати, както и върху това какво ще се случи след изборите. Начело на страната трябва да застане човек, който да знае какво трябва да се прави.

Иначе ние живеем в скандал, разделение и напрежение повече от 2 години. Скандалите не носят политически дивиденти. Не случайно кампанията върви тихо и спокойно. Ще спечели този, който предложи нещо позитивно и излъчи някакво програмно послание.

Огнян Минчев, политолог: Никой не би могъл да каже със сигурност, защото в тези случаи става дума за оперативни мероприятия на задкулисието. В тази кампания БСП и ДПС са в ниска стартова позиция. Затова по-скоро се разчита на вяла и безсъдържателна кампания, която да демотивира гражданите да гласуват. Така в парламента ще има повече фракции. А това ще открие мнгообразни възможности за коалиции и компромиси.

Цветан Василев би могъл да бъде фактор в предизборната кампания. Този тип събития обаче се договарят. Не мисля, че ще бъде нарушена омертата освен ако не се направи опит Василев да бъде превърнат окончателно в изкупителна жертва  за всичко, случило се около КТБ.