Украинският президент Петро порошенко се похвали, че големият му син Алексей служи доброволец в зоната на конфликта в източната част на страната, предаде ИТАР-ТАСС.

"Ние, украинците, сме готови да посрещнем опасността и да се сражаваме. Това не са просто думи. моят син се намира там. Той отиде доброволец", похвали се президентът в интервю за американската телевизия Си Ен Ен. Той говори пред канала по време на визитата си в САЩ.

29-годишният Алексей служи в едно от бойните подразделения, което напоследък е понесло загуби.

"Това е силен сигнал не само за президента и гражданина, но и за един баща колко е важно да има мир", допълва Порошенко.

По-малкият му син Михаил е само на 13 години.

За службата на Алексей Порошенко в армията се заговори преди месец. Разкритията направи пред телевизията Юрий Тандит - един от отговорниците на антирерористичната операция, както властите в Киев наричат офанзивата си в ИЗточна Украйна. Тандит заяви, че открил Порошенко-младши случайно в палатка с други войници. Президентският син се държалб много скромно и нито веднъж не споменал кой е. Възможно е той да воюва под чуждо име.

Същевременно САЩ отказаха да изпълнят молбата на Порошенко да предоставят на Украйна статута на основен съюзник ивън НАТО, предаде Ройтерс. Това стана ясно след срещата между украинския президентт и американския му домакин Барак Обама в Белия дом. САЩ обаче ще продължат да мобилизират международната общност за дипломатическо решение на украинската криза. Обама отново осъди руската агресия в Крим и Източна Украйна.

Порошенко и Обама разговарят в Белия дом.