Години наред една от основните ни цели е България да стане Швейцария на Балканите. Засега тази цел е изпълнена само по отношение на природните дадености, за които обаче ние нямаме никаква заслуга.

От сега нататък Шотландия също трябва да бъде наш светъл пример и пътеводна светлина. В рамките на шегата ако сънародниците на Уилям Уолъс се бяха обявили за независими не трябваше да пропускаме възможността да кандидатстваме да заемем тяхното място в Обединеното кралство. Между нас има много сходства - и ние си имаме планини, гайди... Само дето българските мъже не носят полички. Така или иначе няма да се налага на нашенеца да слага карирано плисе. Шотландия остана във Великобритания.

Нищо не пречи обаче всички ние, и особено политиците ни, да се поучат от шотландския референдум. В Шотландия подложиха на всенародно допитване не друго, а въпросът за независимостта на държавата. И това стана с одобрението на Великобритания. А у нас към момента е невъзможно да се направи референдум за далеч по-маловажен въпрос като този дали да избираме депутатите си мажоритарно или пропорционално. И най-голямата пречка за този референдум са българските власти.

Отношението на българските политици към референдумите е класическо за техния манталитет. Те опират до тях само ако могат да ги използват за собствените си политически цели. Така бе с референдума за АЕЦ "Белене", така бе и с инциираното, но непроведено допитване за членството на Турция в ЕС.

А в Европа е различно. Със сигурност политическият елит на Великобритания, а и на целия ЕС се притесняваше много сериозно от това какви ще са резултатите от референдума в Шотландия. На всички бе ясно, че едно нейно отделяне като независима държава - резултатите показаха, че тази перспектива не беше невъзможна - щеше да доведе до огромни проблеми за цяла Европа.

Въпреки това обаче референдумът не бе спрян чрез някаква административна хватка, както се случва у нас. Британските политици проведоха активна кампания, за да убедят избирателите, че оставането в рамките на Великобритания е по-добрия вариант. И в крайна сметка успяха.

Ето защо девизът "България - Шотландия на Балканите" към момента е изключително актуален. Крайно време е българските граждани убедят или принудят политиците да уважават малко повече тяхното мнение. И да имат повече вяра в техния разум.