Достолепният Джони Пенков седи в кресло, заобиколен от книги. Представя се за „говорител на Научния институт за изследване на българските политици“.

Тъй като последната ни разработка даде едни доста шокиращи резултати, искам да ги споделя и с вас. Някои наши политици се научиха вече да говорят, но никой не се отучи да лъже", казва популярният инженер.

Може да сте попаднали на този клип, който от няколко дни обикаля социалните мрежи. Той е озаглавен „Хвани лъжата #избори #кой“. Стикери със същия надпис има от седмица по софийските улици.

Всичко това се оказа част от кампанията на кандидат-депутат от Реформаторския блок в София. Предизборната платформа на Антони Тренчев е една – детектор на лъжата. А политиците да отговарят на въпроса „Обогатихте ли се от политиката?“

Тренчев предизвика за Бойко Борисов, Сергей Станишев, Михаил Миков, Лютви Местан и Николай Бареков да се явят в сряда на мястото на бившия мавзолей и да се подложат на теста. При споменаването на последния, Джони Пенков се намесва:

„От техническия отдел ни помолиха това лице да не участва в теста, защото ще се повредят уредите“.

Тренчев обещава първият му внесен законопроект да задължава политиците всяка година да застават на детектор на лъжата и да отговарят с какво са се облагодетелствали. Пенков уточнява, че отговорите могат да са както в евро, така и в лева.

Тази кампания обаче предизвика и много критики. В профила във фейсбук Тренчев е засипван всекидневно от въпроси и коментари:

"Готин си господин Тренчев, но дали след година няма да го махнеш този закон".

"Не знаеш кога, как и какво да поискаш, затова лично аз не мога да ти се доверя, защото считам, че е самореклама! Не може да искаш да отговарят наравно с теб, след като ти не си бил политик!

"Какъв детектор на лъжата бе хора, вие не сте ли чували, че има хора, които могат да излъжат даже и детектора на лъжата".

"Ужасно инфантилно и обидно за формация, която претендира за гласа на интелигентните хора. Кой интелигентен човек може да се впечатли приятно от тази глупотевина?"