СИМОНА РУСЕВА

Задава ли се най-сетне мир в Източна Украйна? Надежда за утвърдителен отговор дойде тази нощ след 7-часови преговори на контактната група в беларуската столица в Минск.

При посредничеството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) двете страни в конфликта договориха 30-километрова буферна зона, съобщи преговарящият от украинска страна Леонид Кучма, бивш президент в Киев.

Украинските сили и сепаратистите ще се изтеглят минимум по на 15 км.

“Така ще е налице демилитаризирана зона от общо 30 км, която ще е под контрола на ОССЕ”, обяви Кучма.

Вървим към деескалация на конфликта”, обяви руският преговарящ и посланик на Москва в Киев Михаил Зурабов.

Подписан е план за действие от 9 точки. Основните договорености са:

  • - Забрана за използване на оръжия. В буферната зона, както и в Донбас се забраняват оръжията, стрелбата от бойни самолети и прелитането на военни дронове. Изключение се прави само за дронове на наблюдателната мисия на ОССЕ.

  • - Увеличава се броят на наблюдателите на ОССЕ, за да се контролира цялата граница между Украйна и Русия.

  • - Чужди бойци трябва да напуснат Източна Украйна, под забрана е изпращането на нови военизирани сили и въоръжение. (Визирани са руски войници и бойна техника – бел. ред.)

Според участвалия в преговорите премиер на непризнатата от никого Луганска народна република Игор Плотницки целта на договорения план е създаването на “зона на обхватна сигурност”. Той обаче подчерта, че в Минск не е бил обсъждан статутът на Луганск и Донецк.

Както е известно, миналия вторник парламентът в Киев прие закон, даващ особен 3-годишен статут на Донбас. Той предвижда провеждане на местни избори, създваване на собствена народна милиция, амнистия за участвалите в боевете сепаратисти и използването на руския език като официален.

Докато Москва обяви закона за “стъпка в правилната посока”, сепаратистите засега го отхвърлят.

В снощните разговори участваха също премиерът на непризнатата Народна република Донецк Александър Захарченко и вицето му Андрей Пургин.

От Луганск пък освен тамошния самообявил се премиер Плотницки в преговорите се включи и парламентарният шеф Алексей Карякин. ОССЕ бе представлявана от Хайди Талявини.

“САЩ желаят да участват в следващия кръг преговори на контактната група”, обяви днес по украинската телевизия зам.-шефът на президентската администрация Валерий Чали.

Междувременно Москва съобши, че изпраща трети конвой хуманитарна помощ за населението от Донецк и Луганск. На украинската граница вече пристигнали 170 камиона с 2000 тона товар.

Киев обяви, че няма такава информация.