Лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС), бивш председател на БСП и бивш премиер Сергей Станишев призова от Велико Търново симпатизантите си да гласуват, „за да не се допусне връщането на ГЕРБ на власт и икономическото развитие и създаване на работни места, социална справедливост и справедливост от страна на държавата да продължат“.

Сергей Станишев отчете, че БСП вече е започнала последователното осъществяване на тези си цели още в миналия мандат със „създаването на 50 хил. работни места“. Бившият червен лидер предупреди хората, че „още от сега ГЕРБ дават заявки за повторение на мрачния сценарий от времето на управлението си и казват: „гответе се да затягате коланите”.

Ако една държава не помага на бедните и слабите, тя е само една шайка за разпределяне на властта и без БСП не може да има следващо стабилно управление“, каза Станишев.

Той разкритикува служебното правителство за две неща – увеличената цена на тока и прекратената публична инвестиционна програма за подкрепа на регионите.

„Винаги когато ГЕРБ са в управлението, цената на тока расте на гърба на хората. Служебното правителството показва, че изпълнява политическата поръчка на ГЕРБ, най-вече с назначенията си", обясни бившият премиер.

Станишев припомни, че правителството на Орешарски не е допуснало това да се случи и е имало "политическата воля с промени в закона не само да се спре покачването на цените на електроенергията, но и да се постигне намаление".

След като се срещна с активисти на БСП и с журналисти във Велико Търново, Сергей Станишев замина за Румъния. В Букурещ той участва в откриването на кампанията на Виктор Понта за президент на Румъния.