Бившият началник на Военномедицинска академия и настоящ зам.-кмет на София ген. Стоян Тонев получи най-много одобрение от публиката по време на предизборния дебат на Нова телевизия за здравеопазване. В продължение на 2 часа ген. Тонев от ГЕРБ, Емил Райнов от БСП, Петър Москов от Реформаторския блок, Нигяр Джафер от ДПС и Рада Коджабашева от „България без цензура“ отговаряха на въпроси за бъдещето на здравните вноски, болниците в малките населени места, спешната помощ и заминаването на младите лекари зад граница.

„Алфа рисърч“ измери на живо настроенията на зрителите. В края на дебата 37% от публиката гласува за ген. Тонев, по 35% подкрепиха Емил Райнов и Петър Москов, Коджабашева получи 22% доверие, а представителката на ДПС – Нигяр Джафер, остана на последно място с 21% позитивна оценка.

Здравната застраховка неизбежно трябва да се повиши, но следващите проценти да не бъдат солидарни – който внася повече, ще ползва повече за себе си. А ако не изразходва тези пари за годината, те да бъдат прибавени към следващата му година“, заяви представителят на ГЕРБ, когото другите в студиото няколко пъти нарекоха „бъдещ министър на здравеопазването“.

БСП е категорично против здравеопазването да се разделя само за богати и само за бедни. Ние сме за солидарен модел. Не сме показали парите къде отиват сега, за да търсим повече“, репликира представителят на БСП – Емил Райнов.

Ген. Тонев предложи всеки, който има допир с държавни институции, да трябва да докаже, че е платил здравните си вноски. Според него 3 милиона и 100 хиляди души плащат застраховка за кола, докато с милион по-малко плащат здравни вноски. Друг източник на повече пари за здравеопазването, според него, е държавата да започне да плаща 100% от здравните вноски на своите служители.

Представителите на ГЕРБ, ДПС и Реформаторския блок предложиха монополът на Здравната каса да бъде прекратен.

Дали ще минат през една или през десет каси, парите са същите“, възпротиви се Райнов.

Петър Москов припомни, че половината от финансирането на лекарите идва от бройката преминали пациенти. „Ако някой от вас иска да бъде третиран като бройка, нека нещата останат така“, провокира Реформаторът. Той припомни, че за нормалната работа на софийската бърза помощ са необходими допълнителни 2,5 милиона лева.

„Нито държавата, нито общината реши, че може да отдели тази сума. Аз не мога да разбера как пък на тези хора сърцето им не трепна. Здравеопазването не се нуждае от концепции, а от сърце и топки“, каза Москов.