Хайде, кажете ми сега, че това не е върховно лицемерие - заради незаконно завишените държавни субсидии за партиите, точно БСП да иска оставката на финансовия министър Горанов.

След краха на евроизборите, БСП нямаше друг ход, освен да се върне в Парламента. И за да не са съвсем оклюмали при влизането в Народното събрание, на депутатите от БСП им трябваше силно мотивиран повод за завръщането. Избраха си да използват чувствителната за българското общество актуална тема за партийните субсидии и да поискат оставката на Горанов, раздал над 6,5 милиона лева повече на партиите през 2018 г. 

Този повод за завръщане на БСП в Парламента щеше да звучи убедително, ако обаче същата БСП не беше част от дългогодишната афера с партийните субсидии.

По отношение на партийните субсидии БСП само трябва да мълчат и да връщат пари. 

Всъщност, за субсидиите БСП трябва да мълчат, както мълчаха при въпроса: “КОЙ предложи Пеевски?” А защо трябва да мълчат? 

Защото КОЙ си трайка, че са получили неправомерно над 2 милиона лева повече партийна субсидия за миналата година? Е, как КОЙ? БСП. Тия 2 милиона не са ги видели ли, к’во? 

А КОЙ прие държавната субсидия да скочи от 1 лев и 50 стотинки на 12 лв. за получен глас? Е, как КОЙ? БСП. С премиер Сергей Станишев. 

Припомням – драстичното увеличаване на партийната субсидия се случва през 2009 г., в края на мандата на Тройната коалиция (БСП-НДСВ-ДПС). Преди това увеличение, за 7 години всички партии са получавали средно 7 млн. лв. на година. След увеличението партиите започват да получават между 40 и 50 милиона лева на година! Пари, които, както знаем, започват да се трупат на влог.

Освен това, когато БСП искат оставката на Горанов, трябва да знаят и следното:

По време на Тройната коалиция, когато БСП управляват, финансов министър е Пламен Орешарски. По каква формула мислите, че е определял партийните субсидии Пламен Орешарски? По каква? А? Как мислите? Да, по същата формула, по която е работил и Горанов - използвал е всички действителни гласове - гласовете за партиите, имащи право на субсидия, гласовете за партиите под 1% и гласовете за независимите кандидати.

Ето за пример 2008 г. Всички действителни гласове на последните парламентарни избори през 2005 г. са 3 648 176. Умножени по 4,40 лв., колкото е субсидията на получен глас тогава, това прави 

16 051 974 лв. и 40 стотинки. А Министерството на Орешарски е раздало на партиите 16 051 995 лв. Даже мистериозно отнякъде са добавени 20 лв. и 60 ст. Коледната добавка на един угнетен български пенсионер, впрочем.

Така че БСП, а и всички останали партии, нямат никакво морално право да говорят за партийните субсидии. Защото всички са в кюпа.

Ако някой трябва да иска справедливост и възмездие, то това са българските данъкоплатци, и най-вече онези над 3 милиона и половина българи, гласували на националния референдум за партийната субсидия. А те рано или късно ще поискат справедливост и възмездие. И ще победят.

Коментарът е от профила на Слави Трифонов във Фейсбук. Заглавието е на редакцията