Патриотизмът е като алкохола - в малки дози може да е дори полезен, а човекът, който го е приел, е весел и любвеобвилен. Но когато се прекали с него, както и с алкохола, човек става агресивен, параноичен, нерядко прави глупости и често на другия ден го боли глава. Това важи в пълна степен както за индивидите, така и за цели народи.

Комунистическият режим и последвалият нескопосан преход, за съжаление, отстраниха за дълго време възможността българският национализъм да е граждански, основан на равенството пред закона, споделянето на общи права и свободи, на общи отговорности, а и на споделян икономически просперитет.

Вместо това днес патриотизмът е отвлечен и държан за заложник от популисткия политически проект, който наричам "#Псевдопатриоти за развитие на отбраната, стабилността и традициите", съкратено - ПРОСТ.

Последователите на тези похитители газят не само Рилските езера, но и законите. Лидерите на тези похитители газят възрожденските идеали за "чиста и свята република".

Та мечтая за патриотизъм, който се основава на ГОРДОСТ от правораздавателната система, от ниските нива на корупция, от високите резултати на всички български ученици и добрата образоватена система, от доброто здравеопазване, от ниските данъци, от добрите условия за бизнес...
А бе, ГОРДОСТ, извираща от завистта на чужденците, защото всичко в родината ни е по-добро от навсякъде другаде!

Имам една новина, която може и да е добра - с тропане на хора няма как да постигнем това, а само с работа. Защото трябва да работим всеки ден, за да се гордеем не само с природата и славното ни минало, но и с това как опазваме природата и колко славно настояще имаме, и още по-славно бъдеще градим.

Защото #РодоЛюбие съдържа ЛЮБОВ.

---

Бел. ред.: Статусът на Емил Джасим е от фейсбук профила му и го препечатваме с разрешение на автора. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.