Проектозакон за промени в досегашния Закон за висшето образование налага мораториум върху откриването на нови ВУЗ-ове. Както и върху техните допълнителни звена и филиали.

Нови университетски структури няма да бъдат откривани, поне докато министърът на образованието не предложи специална пътна карта за висшето оразование у нас. Това трябва да се случи една година, след като вече бъдат приети предложените промени. 

Проектозаконът предвижда също премахване на така наречените хвърковати чети от професори - тоест един преподавател ще участва в акредитацията само на едно училище.

В момента един лектор участва в акредитацията на две учебни заведения. От години МОН се опитва да намали квотата, но многото преподаватели, които са членове на парламента, бламират текстовете.

Друга съществена промяна разрешава на най-добрите университети да вдигат таксите. В момента таксата за обучение е около две трети от държавната субсидия. С последните промени обаче университетите получават допълнителни пари и за качество, а промяната в закона позволява те да участват в ценообразуването на университета.

Не е сигурно дали ВУЗ-овете ще се възползват от тази идея, като се има предвид, че Физическият факултет на Софийския университет свали таксите си от 750 на 200 лева, за да намери читави студенти.  Висшите учебни заведения, които получават пари за качество, са не повече от 10 от общо 31 държавни университета. Министерството обаче даде на заден ход от регулацията на частните университети, където също искаше да въвежда ограничения. В момента новите правила дасягат само държавните висши училища.