Ползите за здравето от добрия сън са всеизвестни. Качествената почивка през нощта не само подобрява настроението, но и предпазва от стрес и редица заболявания, сред които болести на сърцето и диабет. Повечето хора се нуждаят от около осем часа качествен сън, за да функционират правилно, но често не успяват да си го набавят. Британски диетолог препоръчва няколко лесни промени в начина на хранене, които могат да осигурят добра отмора през нощта, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА. 

Според Роб Хобсън първото нещо, за което хората трябва да помислят, е хигиената на съня. 

"Ако искате да спите добре нощем, трябва да се придържате към определени ритуали. Редица фактори влияят върху качествената почивка - температурата в спалнята, удобството на леглото, чистотата на завивките, упражненията, взимането на душ преди сън. Имайки предвид всички тези фактори, си създайте полезни навици, които ще ви помогнат да спите по-добре", споделя диетологът. 

Роб Хобсън препоръчва и няколко лесни промени в начина на хранене, които допринасят за качествена отмора през нощта:

Избягването на стимуланти преди лягане

Ако сте особено чувствителни към кофеина, от средата на следобеда се въздържайте от напитки, които го съдържат, съветва Хобсън. 

Алкохолът се явява "нож с две остриета" - от една страна прави хората сънливи, но от друга "разпокъсва" съня. 

"Ако сте прекалили с алкохола преди лягане, има голяма вероятност през нощта да се будите често - заради обезводняване или за да посетите тоалетната. Поради тази причина е важно да сведете алкохола преди сън до минимум или да се опитате да се въздържате", обяснява Хобсън. 

Хормони на съня

Основният хормон, който отговаря за съня и регулира циклите му, е мелатонинът.

Важна роля за производството на хормона на съня играе аминокиселината триптофан, която може да се набави от продукти като пилешко месо, банани, ядки, тофу. За усвояването й е необходимо съдържащите я храни да се комбинират с въглехидрати - например сандвич с пуешко. 

Минерали

Особено важни за съня са минералите магнезий и калций, отбелязва Хобсън.

"Тези два минерала също играят роля в производството на хормона мелатонин. Магнезий можете да си набавите от зелени зеленчуци, ядки и семена, а калций - от млечни продукти. Ако се въздържате от консумацията им, добър източник на калций са също тъмнозелените зеленчуци и варивата". 

Мазни риби

Консумацията на мазни риби се свързва с редица ползи за здравето. Те са отличен източник на витамин В6, който също участва в производството на хормона на съня мелатонин. 

Начинът на хранене преди лягане

От значение за добрия нощен сън е начинът, по който хората се хранят, преди да си легнат, обяснява диетологът. 

"Ако сте склонни към киселини или други стомашни проблеми, не трябва да се храните бързо преди сън или да консумирате пикантни ястия, защото вероятността те да попречат на добрия ви нощен сън е голяма", казва Хобсън.