"ГЕРБ винаги е бил на Борисов и той ще продължи да бъде на Борисов".

Така коментира тази вечер в "Панорама" по БНТ депутатът от управляващата партия Тома Биков понижаването на доскорошния номер 2 в нея Цветан Цветанов до редови член.

Няма да има вътрешен сблъсък между лоялни на Борисов и Цветанов фракции, прогнозира Биков.

"Господин Цветанов обича повече ГЕРБ от собственото си бъдеще", каза той.

"Прекалено етичен е Цветанов, за да причини такова нещо на партията", се съгласи антропологът Харалан Александров, който също беше събеседник в предаването.

По думите на Биков в предизборната кампания на ГЕРБ е имало "низходяща и възходяща" фаза, като за първата е отговорен Цветанов, а за втората - Борисов.

"Основната роля за спечелването на тези избори има господин Борисов", каза Биков. "Борисов извади тази кампания от губещата позиция. Всички казват това".

Цветанов не е "хвърлен на кучетата", коментира още Биков. Според него евентуалното оставане на Цветанов на висшия партиен пост "щеше да остави впечатлението, че сме шмекерували".

"Ние сме наясно, че спечелихме тези избори, защото получихме доверие в аванс", каза той.

 

Какво харесва БСП в Орбан?

 

Депутатът от БСП Крум Зарков призна, че ГЕРБ са спечелили изборите, но отбеляза, че това е станало с цената на "свидни жертви", които не се изчерпват с Цветанов, но и със загубите в някои райони на страната.

Той призна и че партията му не е постигнала целта си да победи в евроизборите и да предизвика парламентарни, макар да е увеличила местата си в Европейския парламент. 

"Протестният вот, на който ние се надявахме,  не се състоя", каза той.

"БСП е единствената партия, която увеличава гласовете си и вкарва повече евродепутати от всички други партии в сравнение с другите политически субекти. Факт е обаче, че ние си бяхме поставили друга цел - да спечелим тези избори, а ги изгубихме. Това доведе до сътресенията в БСП", добави той. "Според мене и в двете големи партии има сътресения. ГЕРБ губят гласове, Цветан Цветанов си отива. Тук не трябва да забравяме ниската избирателна активност. Това е един протестен вот срещу всички политически партии и всички политици трябва да се замислим над този факт".

Като постижение на партията си той отчете, че в кампанията се заговорило за доходите и за социалното неравенство, не само в България, но и в сравнение с другите европейски страни.

"Това е дна дълбоко европейска тема и БСП е причината тя да се повдигне у нас", каза Зарков.

Той не отрече, че БСП се е приближила до анти-брюкселските позиции на унгарския премиер Виктор Орбан, макар да не споделя като цяло неговите десни възгледи. Причината е, че според социалистите Орбан се обявява за "възстановяването на националното достойнство" - тема чувствителна и за българите.

"Тази прилика с Орбан не е толкова лоша", каза Зарков.

Той заяви и че, ако "ГЕРБ е на Борисов", "БСП не е на никого от ръководството. При нас има спорове и дебати. На Корнелия Нинова трябва да и бъде потвърдено, че курсът, който държи, е правилен. Нека всеки от БСП, който не е съгласен с този курс, да се яви на Конгреса и по демокроатичен път да го оспори".

 

Защо Пеевски тръгна на работа?

 

Йордан Цонев, зам.-председател на парламентарната група на ДПС коментира, че резултатът от европейските избори не предполага предсрочни парламентарни избори, но предполага промяна, "макар и не рязка".

"Защото ниската избирателна активност е шамар за всички нас", обясни той.

По тази причина депутатът от движението Делян Пеевски, който доскоро имаше само един работен ден в парламента, е започнал да ходи на работа всеки ден - за да допринася да осъществяването на програмата и приоритетите на ДПС.

"Господин Пеевски има роля в тази програма", каза Цонев.

"Ние си поставихме четири цели. Първата беше да затворим раните от партията дубликат на Местан - изпълнихме я", каза той. "Втората задача беше да си върнем третото място – върнахме си го. Третата задача беше да имаме повече гласове от парламентарните избори през 2017 година - имаме 10 000-12 000 гласа повече. Четвъртата беше да проверим настроенията и да промотираме нашата програма за ускорено догонващо развитие на България".

Според Цонев със сегашния икономически растеж българите ще догонват 150 години вропейските доходи.

"В сегашните програми на управляващите няма фокус. Ние искаме от програмите на всички основни политически сили да се изведат два или три приоритета – например демографска криза в целия й аспект", каза той. "Сега ще говорим с политическите сили да се изведат такива приоритети, каквито бяха например влизане в Европейския съюз и в НАТО, и който ѝ да е на власт, да движи тези приоритети".

Цонев уточни, че ДПС не иска за целта да стане съюзник на ГЕРБ. 

"Не искаме да станем съюзник на никого. Искаме основните политически сили да изведат приоритетите и да работим по тях. Визията на ДПС за участие в политиката е да подкрепя всеки, който ще изпълни тази програма", каза той.

 

Промяна в българската политика е много видима ...

 

...беше оценката на Харалан Александров за евроизборите. По думите му "текат културни и цивилизационни промени в това общество и те са доста окуражаващи".

"Очевидно е, че това, което взе връх, е проевропейският цивилизован развитийно ориентиран възглед за България и катастрофира опита за вулгаризация, брутализация на политическия живот и посланията. В този смисъл, всеки, който заложи на дивите и примитивни страсти, видимо загуби, а тези, които избраха да говорят за перспективите на България в категориите на развитието, успяха", каза Александров.

Големият въпрос според него сега е кой ще стане лидер на положителната промяна.