Михаил Ходорковски е готов да стане президент на Русия, за да я спаси от криза, съобщава в. "Монд". Руският дисидент е един от основните гости на фестивал в Париж, организиран от авторитетния вестник.

Както е известно Ходорковски, бивш собственик на компанията ЮКОС, прекара 10 години зад решетките и в трудови лагери в Сибир до декември м.г., когато бе помилван от Владимир Путин. Той веднага замина за Берлин.

Запитан за възможността и желанието му един ден да стане президент на Русия, Ходорковски отговаря:

"Не съм си поставил подобна цел и мисия. Не се интересувам от възможността да стана президент на Русия в нормално време. Но, ако се наложи да се преодолява кризата, да се прави конституционна реформа, чиято основна задача да бъде "разтоварването" на властта на президента в полза на съдебната система, парламента и гражданското общество, тогава бих бил готов да поема тази работа".

Руският милионер обяви създаването на ново политическо движение, което се нарича "Отворена Русия". То има амбицията да създаде в цялата страна мрежа от съмишленици за европейски път на развитие на Русия.

"Отворена Русия" съществуваше за кратко в началото на 2000-то година като фондация, която подкрепя неправителствени организации. Сега движението ще подпомага катдидат-депутати за следващия парламент. Седалището му ще е в Прага.