Лидерът на партията на традиционнната десница във Франция подаде оставка, след като "Републиканците" получиха на евроизборите само 8,48% от гласовете. Резултатите са разочароващи за партия, доминирала десетилетия наред политическия живот в страната и Европа до тежкото поражение, което президентът Еманюел Макрон нанесе на традиционната левица и десница на изборите през 2017 г. Резултатът е оставката на лидера Вокез. 

Преди това оставка бе хвърлена и в Германия - от лидера на германските социалдемократи, които бяха изместени от "Зелените" на евровота. Идната следващата седмица партията трябва да реши дали Андреа Налес ще остане на поста. Вторият въпрос за решаване е колко дълго ще издържи коалицията с християндемократите на канцлера Ангела Меркел.

Самата Меркел увери днес, че правителството й ще продължи работата си, въпреки оставката на Налес, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Искам да кажа от името на правителството, че ще продължим да работим с цялата си сериозност и чувство за отговорност", заяви Меркел в кратка реч в кулоарите на среща на Християндемократическия съюз (ХДС) в Берлин.

"Работих с (Налес) дълги години, както когато бе федерален министър на труда и социалното осигуряване, така и като партиен лидер и лидер на групата" в Бундестага, каза Меркел и добави, че винаги го е правила с доверие.

Социалдемократите са коалиционен партньор на партията на Меркел в правителството, в което участва още баварският Християнсоциален съюз. 

Лидерката на християндемократите Анегрет Крамп-Каренбауер каза днес, че очаква ГСДП да вземе бързо необходимите решения за намиране на приемник на обявилата оставката си лидерка, за да не бъде засегната голямата коалиция. Крамп-Каренбауер добави, че Налес винаги е била "силен, честен и надежден партньор".