Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече си хареса наследник на Иван Искров.

Неордавна управителят на БНБ заяви, че е готов да бъде сменен на поста, но за това е нужен парламент. Днес пък Борисов директно го смени:

"Аз съм убеден, че едно стабилно правителство и банките, които заявиха готовност да се включат в гаранционния си фонд, ще успеем да възстановим доверието в банковата система, а това минава първо през смяна на управителя на БНБ", заяви лидерът на ГЕРБ, цитиран от Радио "Фокус".

"Ето тук правя и жест към реформаторите. Светослав Гаврийски може да се справи прекрасно, нищо, че ми беше конкурент за София и съм го побеждавал на изборите. Той може да се справи, ако има подкрепата на парламента. Подобен човек с репутация ни трябва. Сигурно има и други поне трима човека, които могат да се справят с тази работа, но той е един от хората. Като мой противник на изборите винаги съм го ценял, като личност, заради знанията, уменията и качествата, които притежава", изказа се ласкаво по адрес на финансиста Борисов.

Ще трябва да се положат огромни усилия за възстановяването на доверието в банковите институции в страната, смята още Борисов.

Иначе името на Гаврийски бе спрягано и за служебен премиер.

"С поведението на Реформаторския блок срещу ГЕРБ и тежките обвинения, които сипят всеки ден, това е вече един ясен сценарии за влизане отново в избори", каза още Борисов по повод на сложните отношения на ГЕРБ с десните - в стил ту ще си партнираме в един бъдещ парламент, ту не.

"Хората знаят, че ние не можем да правим коалиция с ДПС, не можем с "България без цензура", след като реформаторите на практика казват с условията, които ни поставят, че не може и с тях, с БСП нито мога да кажа от тяхно име нещо, нито пък аз да говоря. Така че сценарият е виден и той е в действие", сплаши Борисов.

"Единствената стабилна коалиция, която показват и социалози, и политилози е ГЕРБ и Реформаторския блок. И тогава към тази коалиция можеш да поканиш експерти или представители на други партии и да имаме по-стабилно управление в парламента. А те предварително казват, че може, ама, ако няма това, няма онова", обърна се задочно към десните той.

В типичния си стил Борисов се разсърди. Заяви, че ако сега не се стигне до управление на стабилно правителство, избори през декември или януари биха били фатални. Но тогава ГЕРБ нямало "въобще да прави предизборна кампания".

Лидерът на ГЕРБ скастри и служебното правителство, че нищо не се правело до момента срещу купуването на гласове.

"Това е и упрек към служебното правителство. При срещите ни с хората, казват че се купуват гласове. Многократно сме казвали, че след като няма никакви санкции срещу купуването на гласове по време на Евроизборите, а по медиите пряко бяха изобличени политически партии, които купуват гласове, по тези дела няма никакво движение и гласове отново се купуват", заяви Борисов.

По думите му имало няколко партии, за които се подозирало, че купуват гласове, но нищо не се правело по въпроса да бъде доказано.

"Купуват се гласове предимно в ромските махали и малките населени места, където БСП и ДПС са абсолютни първенци, а след Евроизборите и ББЦ", заключи лидерът на ГЕРБ.