Четвърт век след драматичните събития, свалили Желязната завеса в Източна Европа, вятърът на промяната най-накрая достигна и до кубинските брегове.

Хиляди държавни ресторанти ще станат частни, съобщи Си Ен Ен. Кубинското министерство на вътрешната търговия обяви план да приватизира изцяло сектора и намери нови собственици на всичките 9000 държавни заведения. Чрез тази мярка се цели подобряването на качеството на храната и обслужването в тях.

И в момента в Куба има 1261 фамилни ресторанта, за които властите в Хавана с изненада забелязали, че се управляват по-добре. В тях имало повече продукти, било по-чисто и клиентите ги предпочитали, въпреки по-високите цени.

По-активните усилия за либерализиране на кубинската икономика започнаха през 2011 г. от новия президент на страната Раул Кастро. Първата стъпка бе разрешаването на частните бръснарници и фризьорски салони.

Кубинското правителство  се опитва да вдигне икономиката като се оттегли от сектори, които са се развивали зле през последните 50 години, обяснява Филип Петерс от Кубинския изследователски център - анализаторска организация, базирана във Вашингтон.

Решението да се приватизират ресторантите е част от осъвременяването на икономическия и социален модел, коментира зам.-министърът на търговията Ада Чавес. От министерството добавиха още, че целят да постигнат "качествени услуги и сигурност, които кубинците и чуждестранните туристи заслужават".

Напоследък Островът на свободата привлича над 2,5 милиона туристи всяка година.