“Здравейте, каним ви да се присъедините към нашите “космически кадети”. Ще създадем един планер, който ще лети много високо, ще кръжи над една област, която ще изберем за много важна. Планерът ще гледа земята и ще си направим една карта, точно като в Google map. Другият проект е роувър, който ще навигираме. Той ще слуша информация от планера и ще се опитва да намери най-подходящия път, за да достави супер ценен товар - технологичен биореактор…”

Звучи като трейлър за филм на космическа тематика, но е нещо, което реално ще се случи съвсем скоро. Започва поредната учебна година за “Space Callenges” (“Космически предизвикателства”, http://www.spaceedu.net) - единствената у нас приложна образователна програма, която ще увеличи познанията за Космоса и високите технологии на талантливи млади българи, и ще ги насърчи да станат предприемачи.

“Космически предизвикателства” е създадена преди 4 години от Райчо Райчев.

“Идеята беше да построим независима и свободно достъпна космическа програма. Участието в нея е абсолютно безплатно, за да не бъде таксата пречка пред красивите умове. Исках да направя връзка между водещите аерокосмически организации и младите хора в България”, сподели пред “Клуб Z” младият иноватор.

Райчо Райчев в офиса на “Космически предизвикателства”.

“В програмата ни има нещо много уникално, и то е, че самите участници са архитекти. Тоест очакваме от тях те да създават, да правят неща, а в 80% от времето да практикуват наученото. Ще има доста забавни моменти. Ще строим космически кораби като симулация, ще играем луноходни мисии, ще кацаме на Луната, ще скачаме със сърф в орбита… Въобще неща, които в България не може да научиш по друг начин. Търсим мотивирани хора, за които спане по 4 часа в денонощие е напълно достатъчно. Да имат достатъчно свободно време, за да се кефят на това, което вършат, и да се самонахъсват. За да приемем един човек, трябва да има минимум 20 часа свободно време седмично да инвестира в програмата. Ще търсим бъдещи “космически кадети”, което означава, че ще трябва да са готови да жертват адски много свободно време и най-вече усилия. Работа, работа и пак работа”, казаха организаторите.

Международната космическа станция – мечта за всяко непораснало момче. Снимка International Space Station

Инициативата успешно помага за развитието на следващото поколение учени и технолози. Тя дава възможност на участниците да създават на базово ниво научни и технологични проекти за изключително кратко време. Повече от 75% от дейностите в програмата са с практическа насоченост.

Обучението продължава 9 седмици, през които се работи по създаването на екипни проекти.

“Космическите кадети” ще имат шанса да се докоснат до голямата наука, като се срещнат с лектори – водещи експерти от космически агенции, организации и университети от цял свят. Те ще водят леции и работни сесии наживо или онлайн. В България ще гостуват светила от НАСА, Европейската космическа агенция, университетите Станфорд, Харвард, Масачузетския технологичен институт и други световни изследователски центрове.

Темите са вълнуващи за всяко непораснало момче, влюбено в Космоса и мечтаещо за открития: аерокосмическо инженерство, роботика, изкуствен интелект, изследване на Космоса, астрономия, астрофизика, орбитална механика, сателити, сателитни приложения, биология и биотехнологии с космическо приложение, космическа медицина, нанотехнологии, материалознание и предприемачество в космическия сектор.

От 1 октомври до 30 ноември “космическите кадети” ще бъдат изправени и пред реални предизвикателства. Те ще трябва да разработят прототипи на зададени технологични проекти, в екипи от 10 до 15 човека. Освен индивидуалните задачи, ще се оценяват още уменията за работа в екип, за ефективен мениджмънт, вътрешна комуникация и презентация. Всеки екип ще работи под менторството на експерт и ще има на разположение ресурсите за разработка на функционалните прототипи.

“Проектите са повече от атрактивни”, каза пред “Клуб Z” Станимир Ганчев, оперативен координатор на програмата.

 Станимир Ганчев, оперативен координатор на
 Space Challenges”, преди да стане част от екипа,
  два пъти е посещавал програмата, а скоро се
        завърна от обучение в Международния
                     космически университет.

Във “Визуализация на данни” екипът ще използва изображения на наводненията през тази година, за да разработи интерактивна уеб платформа за визуализация на данни. Крайната цел е да се разработи методология за лесна и ефикасна обработка на сателитни снимки, така че всеки да може да използва и да разбира данни от спътниково наблюдение.

Проектът “Планер” включва проектирането и разработката на 3-метров летателен апарат с двигател, приспособен за дълги планиращи полети след набор на достатъчна височина. Планерът ще използва инструменти за наблюдение на Земята и картографиране на местности, като ще лети и каца с помощта на автопилот.

“Роувър” – това ще бъде автоматизирано колесно превозно средство с роботизирана ръка за пренос на обекти до 5 кг. Неговият бордови компютър ще изчислява оптимален маршрут по предварително зададена карта и ще го направлява безопасно по пътя.

Чрез проекта “Фотобиореактор” ще се разработи прототип на напълно затворена биологична система с водорасли в хранителна среда, които ще бъдат осветявани със специално подбрани диоди. Микроконтролер ще се грижи за поддържането на оптимална среда, като разполага с активни елементи и множество сензори.

Общите уъркшопи ще включват отборна надпревара в изпълнението на зададена космическа мисия; симулация на орбити и практическо запознаване с орбиталните параметри; междуекипно състезание в проектирането на робот с помощта на конструктори “Lego Mindstorms”; въведение в употребата на специфичен софтуер; презентиране на бизнес план пред жури във формат “pitch talk” и др.

Проби на прототип в Space Challenges: за този балон с хелий курсистите прикрепят станция, която се издига в стратосферата и снима България от 30 км височина.

Вече са потвърдили участието си в програмата проф. Алесандро Голкар, специалист по космически системи и сателити в Научно-технологичния институт “Шчьолково”, Москва, в Московски Физико-технологичен Институт и в Масачузетския Технологичен Институт в САЩ. Проф. Рик Флийтър от университета “Браун” в САЩ ще говори за аерокосмичен дизайн и проектиране.

Антонио Фортунато, ръководител на екипа за комуникации с Международната космическа станция, EUROCOM, Кьолн, Германия, ще сподели вълнуващи впечатления от живота в откритото пространство. Ще гостуват и акад. Михаил Маров, водещ експерт по космология; Марко Лизи, мениджър по проектиране на сателитни навигационни системи към Европейската космическа агенция (проект Галилео); Доналд Джеймс, директор по стратегически комуникации в НАСА и др.

Предвидени са и неформални събития, за да могат курсистите да създадат трайни връзки помежду си, както и за нетуъркинг с гост-лекторите, на които свободно да им задават въпроси.

До края на тази седмица, 28 септември, все още можете да кандидатствате ТУК чрез кратко видео или отговор на 3 въпроса. Резултатите ще бъдат обявени до края на месеца, а откриването на "Космически предизвикателства 2014" е на 1 октомври."

 

Лекциите на специалистите се водят в красивата и уютна Огледална зала на Ректората на СУ.

Програмата ще се провежда в Ректората на СУ. Лекциите са два пъти седмично в делнични дни от 19 до 20,30 часа, за да може да се посещават от ученици и студенти. Уъркшопите също са вечер. Тази година организаторите са подкрепени от фондация „Америка за България“, основен партньор на програмата, който ще осигури ресурси за реализация на проектите.

Още за програмата “Космически предизвикателства” четете в новия брой 7 на списание “Клуб Z”.