Нито един български държавник не се появи във Велико Търново за започналите официални чествания на 106-та годишнина от Независимостта на България. Присъстваха само представители на местната власт, предаде агенция БГНЕС от старопрестолния град.

Честванията не Независимостта започват от Царевец не само заради историческата приемственост, а защото тук за втори път е прочетен Манифестът за независимостта. За пръв път той е произнесен в църквата "Св. 40 мъченици" на 22 септември 1908 г., а оттам множеството начело с цар Фердинанд (1887-1918) и министър-председателя Александър Малинов се отправя към историческия хълм. 

След приемането на парада с частите на Националния военен университет във Велико Търново, под звуците на химна бе издигнато националното знаме. В небето бяха пуснати и 300 балона с цветовете на трибагреника. След това бе прочетен историческият манифест.

"На този славен ден преди 106 г. Търново става не само сцена, но и активен участник в най-важното събитие за България през 20 век. Освободената и съединена България става равноправен субект на международните отношения. България отхвърля последните остатъци от васалитета. Българското общество си връща честа и достойнството на народ, който има равни права с останалите европейски народи", заяви в приветствието си кметът на града Даниел Панов.

От трибуната беше прочетен и поздравителен адрес от президента Росен Плевнелиев. В него той призовава българите да направят "дълбок поклон пред творците на Независимостта". Празничен богослов отслужи Негово Високопреосвещенство великотърновският митрополит Григорий.