56-годишният алпинист Иван Масларов-Байно от София е починал вчера вечерта, след като е паднал от скала до Малката Вратца в близост то Алпийския дом във Враца. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) пред Дарик радио.

В неделя около 19 ч. в полицията бил получен сигнал от телефон 112, че по време на алпийско изкачване по скали е паднал 56-годишен мъж. Той е полетял от около 20 м височина. Катерел се по скалата без обозначен, маркиран и обезопасен маршрут.
При падането е получил множество наранявания, предимно в областта на главата. Транспортиран е във врачанската болница, където впоследствие е починал. По случая в РУП-Враца е образувано досъдебно производство.

Скалите Вратцата край Враца. Снимка: БАССЕС

Преди повече от година на "Вратцата" загина един от най-популярните български катерачи Георги Костов - той падна от 15-метрова височина.

В сайта на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) приятели и колеги на Иван Масларов пишат спомени за него и го описват като истински силен мъж. Масларов е познат като един от най-добрите български алпинисти. През януари 1983 г. той е един от тримата българи, които правят първото българско зимно изкачване на северната стена на Матерхорн.

Масларов е бивш шеф на федерацията на алпийските клубове у нас. Той е съпруг на загиналата през 2004 година под връх Еверест Мариана Масларова. До последно не бе ясно дали жената е успяла да изкачи върха. За последно тя е видяна от двама шерпи на височина 8680 м. Малко по-късно двама руснаци съобщиха, че Масларова е успяла да слезе в по-долния лагер на 7800 м, и оттогава следите ѝ се губят.