Представянето на iPhone 6 и големият му брат iPhone 6 Plus дойде и отмина. Както винаги, първите седмици след излизането на пазара новата Apple-ска джаджа се харчи като топъл хляб, но най-вероятно в следващите месеци ще разберем дали новият смартфон наистина е успешен.

Според слуховете обаче тазгодишните изненади от Купертино не са изчерпани. Изтекла информация от вътрешни хора подсказва, че през октомври Apple готви ново събитие, и съответно - представянето на нов продукт. Това, според повечето колеги в технологичните медии, ще бъде нов iPad Air.

Какво знаем със сигурност за новия iPad

Всеки iPad изтънява - както се вижда тук при Air, iPad 3 и iPad 1 съответно.
Същото можем да очакваме и от Air 2.

Една константа се запазва при всяко представяне на Apple - устройството винаги е по-тънко, по-леко, по-бързо от предишното. Със своите 470 грама и дебелина 7,5 мм iPad Air все още е един от най-тънките и леки таблети на пазара. Впечатляващата архитектура на процесорите, които уж не бяха много мощни, поддържаха бърза употреба без лагове. Но можем да сме сигурни, че в тези спецификации Apple няма да лежи на стари лаври.

Другата сигурна добавка е новата операционна система iOS 8. Тя обаче не е толкова драстична промяна, както беше скокът от шеста към седма версия.

Какво се надяваме да има

Според някои слухове, можем да очакваме и по-голям, 12-инчов iPad Pro, ориентиран към
графични дизайнери, архитекти, и други специалисти в нужда за по-голям таблет.

Едно е сигурно - Retina дисплеят на iPad Air, макар един от добрите за 2013 г., не може да се сравнява с детайлните и ярки чудовища на Samsung и останалата конкуренция. 264-те пиксела на инч със сигурност трябва да нарастнат, дори само за да може новият Air да е рамо до рамо с другите флагмани.

Новият iPad трябва и да се сдобие с всички екстри, които има и новият iPhone. Една със сигурност очакване е системата за отключване с пръстов отпечатък Touch ID, която подмина старият Air, но присъстваше в iPhone 5.

Феновете на Apple стискат палци и за по-евтина памет. В предишната версия скокът между 16 и 64 гигабайта на практика почти удвояваше цената на устройството, а флаш паметите дори тогава бяха евтини.

Вървят слухове и за ламиниран екран с анти-рефлекторно покритие. Това ще спести да търсите матирана лепенка за дисплея, и ще го изравни по издръжливост с Gorilla Glass 3. 

Едва ли можем да се надяваме за сериозни промени при задната камера, но предната, която досега беше 1280x720 пиксела, спокойно може да скочи до FullHD.

Мечти, мечти, мечти...

Да се надяваме на iPad без рамка отстрани е може би твърде оптимистично.

Дали ще има драстична промяна в дизайна, както при iPhone 6 - сигурно. Но едва ли можем да очакваме да се сбъднат мечтите на много автори на концепции, като тази на челната снимка, за екран без рамка. Технологично знаем, че е възможно, но дали ще е икономически изгодно за Apple, е трудно да се прецени. 

Но американската компания често ни е изненадвала с продукти, които изглеждат футуристично дори и през 21-ви век.