Надпис на кирилица ще има върху новата банкнота от 10 евро, съобщават от Европейската централна банка. Купюрата е с усъвършенствани защитни знаци и нов дизайн. Думата „евро“ върху нея е изписана на български.

Европейската централна банка е получила потвърждение от националните централни банки от еврозоната, че са направили всичко, което може разумно да се очаква и което е по силите им, за да улеснят приспособяването за новата банкнота на машините за обработка на банкноти и устройствата за проверка за истинност в своите държави, предаде Дарик радио.

Новата банкнота е от серията „Европа”, на която холограмата и водният знак съдържат портрет на Европа. Банкнотата включва и „смарагдовозелено число”. Когато се наклони банкнотата то променя цвета си от смарагдовозелен в тъмносин.

За да улесни въвеждането на новата банкнота и да осигури максимално широкото ѝ разпознаване, Евросистемата предприе много мерки за допълнителна подкрепа на производителите и собствениците на банкнотообработващи машини и устройства за проверка за истинност, коментира Ив Мерш, който е член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка, отговарящ за банкнотите. По думите на експерта банкнотата е била на разположение за тестови цели почти десет месеца преди влизането й в действително обращение, за да има достатъчно време за приспособяването на оборудването.

Старите банкноти от 10 евро ще продължат да се използват, докато бъдат употребени запасите от тях. Те ще бъдат в обращение успоредно с банкнотите от 10 евро от серия „Европа” и постепенно ще бъдат изтегляни, докато в крайна сметка престанат да бъдат законно платежно средство. Кога ще стане това ще бъде оповестено предварително.

А как изглежда новата банкнота можете да видите в този клип: