Парвата въздушна атака по цели на джихадистите в Сирия с изтребители, бомбардировачи и ракети "Томахоук" започна рано тази сутрин, съобщи говорителят на Пентагона адмирал Джон Кърби, цитиран от Си Ен Ен.

САЩ нанасят удари заедно с няколко "партньорски държави", уточни той. Не се съобщава кои точно срани участват в бомбардировките на позиции на т.нар. Ислямска държава. Но според експерти повече от една арабска страна е сред партньорите. Предполага се, че във въздушните рейдове участват и френски самолети.

Това е качествено нова фаза във войната срещу терористите от ИД. Ударени са цели в сърцето на джихадистите - основната им база в Рака. Преди около няколко дни президентът Барак Обама ояви, че за да спре похода на главорезите в Ирак ще се наложи да бъдат атакувани от въздуха и цели в Сирия. Предполага се, че е получено и негласното съгласие на сирийския президент Башар Асад.

"Ще преследваме до край терористите, където и да се намират те.Това означава, че няма да се спрем и да ги атакуваме и в Сирия. Това е основен принцип на моето управление в Белия дом - ако заплашваш Америка, няма да намериш спасителен пристан или Рай", обяви щатският президент на 10 септември.

През последната седмица военни експерти са докладвали на Обама, че всичко е готово за масирана атака и той е дал зелена светлина за мощна атака, твърди Си Ен Ен. Били са представени от разузнаването точни цели. Естествено президентът не ги е одобрявал една по една, но е харесъл воанния план като цяло. Внимателно са преценени рисковете, свързани с атаката на сирийска земя.

Бойният план е бил подписан от шефа на Пентагона Чък Хейгъл и командващия щабовете на въоръжените сили четиризвезден генерал Мартин Демпси.

Все още информацията за точните удари и резултатите от тях не се съобщават от Пентагона. 

Само през последните три дни от Сирия в Турция избягаха около 200 000 кюрди.

Очаквайте подробности.