Проблемът с КТБ възникна като проблем с ликвидността, който бе създаден по изкуствен начин чрез медийна кампания. Това каза днес пред Софийския апелативен съд (САС) подуправителят на БНБ Цветан Гунев, от когото може да се каже, че тръгна кризата на банката и който беше първият следствен по нея.

(Първо в електронна медия се появи анонимката, че именно Гунев е разследван за занижен контрол, която доведе до опашки от вложители пред банката, която пък впоследствие беше затворена, б.р.) 

Гунев обаче не уточни чии медии визира, че са провели кампанията.

Днес и САС отказа да отстрани от длъжност подуправителя на БНБ и шеф на "Банков надзор" , точно както постъпиха и колегите им от предишната инстанция. Апелативните съдии прецениха, че няма каквито и да е основания да се счита, че служебното положение на Гунев ще попречи на разследването. Дори напротив - през цялото време Гунев е съдействал.

Магистратите подчертаха, че покуратурата говори за "вероятно", "евентуално", говори се за усещане... Според съда искането не се позовава на доказателства, че подуправителят на БНБ би могъл да повлияе на разследването.

"Трябва да надскочим не закона, а себе си", каза Гунев пред съда, явно правейки препратка към изказването на главния прокурор Сотир Цацаров отпреди 2 седмици в Мизия, че трябва да се надскочи законът. Вторият човек в БНБ заяви, че е технократ и в тази интрига е не по своя воля.

"Предизвика се ликвидна криза", каза пред медиите Цветан Гунев и обясни, че когато ликвиден проблем се появи внезапно, няма как да бъде решен от когото и да е, па макар и от Банковия надзор.

"Отстраняването ми сега цели отстраняването ми занапред", смята Гунев.

Той обясни, че функциите на централната банка по никакъв начин не включват одобряването на кредити. Всяка банка има вътрешни контролни органи, контролни нива, след това има външни одитори, рейтингови агенции и най-накрая идва Банковият надзор като регулатор, поясни подуправителят на БНБ. "Регулатор, не финансов контрольор", подчерта той. Разследваният подуправител на БНБ не може да каже кой го е пожертвал. На въпрос дали това е Иван Искров, той отговори:

"Едва ли, аз съм неговият фаворит. Той ме предложи, не мога да не му бъда благодарен".

Колкото до твърденията на прокуратурата, че КТБ е била пирамидална структура, Гунев припомни какво правеха тези позабравени структури - обещават на вложителите да получат големи лихви по депозитите си, но не изпълняват условията. "Само че тук аз не знам някой да не е получил лихвата си, или да му е била отказана", каза още Гунев. Според него нямало нищо особено в КТБ.

Изказванията на главния прокурор не бяха подминати днес и от защитата на Гунев. Единият от адвокатите говори пред апелативните съдии за опасенията на защитата за въздействие върху съда чрез изявления от представители на прокуратурата, предрешавайки вината на Гунев. Той посочи изказвания на главния прокурор, в които се говори за банка под похлупак.

На заседанието днес бе и градският обвинитл Иван Гешев. За него има заповед за командироване, но адвокатите посочиха принципните си възражения срещу присъствието му. САС обаче отказа да отстрани прокурор от заседанието. Прокурорът с частен протест е поискал да бъде отменено определението на СГС за отстраняването на Гунев от длъжност. Според Гешев е без значение дали в момента подуправителят е в отпуск или не. Той можел във всеки един момент да бъде прекъснат.

Адвокат Трендафил Трендафилов изтъкна, че Гунев съдействал изцяло на разследващите. След като е обвинен, той е с най-леката мярка за неотклонение. Адвокатите подчертаха и пред САС, че Гунев е обвинен за период, в който не е заемал тази длъжност

БГНЕС припомни днес, че подуправителят на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор" Цветан Гунев е обвиняем за престъпление по служба от 16.06.2014 г. като му беше взета мярка за неотклонение "подписка". От прокуратурата съобщиха тогава, че той е обвинен в бездействие по служба - за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ АД за нарушения и нередности в дейността й.

След като гръмна скандалът, на 18 юни от БНБ съобщиха, че за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката, Гунев по свое желание излязъл в отпуск до приключване на процесуалните действия. От БНБ тогава подчертаха, че достъпът на Гунев до такива класифицирани документи е преустановен от момента, в който са уведомени за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация.