Русия е необятна страна, а руската душа - още по. Това отдавна е ясно на целия свят, но се натрапва особено силно напоследък, когато из нея масово изчезват хиляди десантчици, излезли в отпуск в пълно бойно снаряжение.

Големият режисьор Никита Михалков - верен привърженик на Путин и путинизма, не остана по-назад. Той с лекотата и грацията на червеноармейски пехотинец метна поредната бомба в културното пространство.

Негативите на специално монтираната телевизионна версия на филма му от 1998 г. "Сибирският бръснар"... са изчезнали, съобщи ИТАР-ТАСС. Това съобщи самият той - председател на Съюза на кинематографистите на Руската федерация, по време на свой майсторски клас в гр. Ярославл.

Михалков говорел за магията на изкуството пред студенти от театралния институт в града, когато един от тях попитал: защо така и не се появи по телевизията няколкосерийната версия на "Сибирският бръснар", широко анонсирана и рекламирана още през 2000-та година (първата година на президентстването на Владимир Путин, бел.ред).

"Това е трагедия, това е ужасно тъжно! - отвърнал Михалков. - Ние монтирахме специална версия за телевизията, прекрасна, весела такава. Но... ни изчезнаха негативите!"

От думите му обаче става безпощадно ясно, че изчезването на безценните негативи се е случило не из необятната руска шир, а някъде по пътя между Париж и Рим. Тоест - в центъра на недолюбвания от руските власти Европейски съюз. "Ние и Интерпол ангажирахме, но лентата просто изчезна. Възможно е тези кутии сега да се търкалят някъде и да ни се смеят", завършва с тъжна ирония Никита Михалков.

Кой знае защо, той не уточнява кога се е случило всичко това, при положение, че изчезването на филмови негативи изобщо не е дребна работа. От премиерата на наистина великолепния филм по големите екрани са минали 14 години, а досега за нищо подобно не се бе чувало.

А иначе след 1998 г. суперпродукцията "Сибирският бръснар" не взе големи международни награди, но пък спечели публиката по целия свят с разкошния си, любовен и носталгичен поглед към царска Русия от края на IХХ век. Главните роли изпълниха асове като Джулия Ормонд, Олег Меншиков, Алексей Петренко и Ричард Харис.

Впрочем ролята на мъжествения и дълбоко загрижен за държавата си Александър III - император на Русияцар на Полша и велик княз на Финландия, изпълни лично... самият Никита Михалков.