На утрешното заседание на Надзорния съвет на НЗОК ще бъде разглеждан анализ, в който е включено предложение за мораториум върху добавянето на нови лекарства и нови терапии в списъка, който касата заплаща. Това е опасно, застрашава живота на болните хора, алармира д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.  По време на конференция, посветена на "Иновации и добри практики в здравния сектор" той даже препита присъстващите политици дали биха подкрепили такава спорна идея.

От НЗОК обаче отрекоха, че подобно предложение въобще  ще бъде обсъждано утре. Подобни идеи идвали от отдели в касата с цел оптимизиране на разходите. Това обясни Деян Денев от Надзорния съвет на НЗОК. Според него този въпрос не стои на дневен ред, предложението е само на ниво вътрешни разговори.

Подуправителят на НЗОК д-р Динчо Генев отрече да има подобно официално предложение от НЗОК. Той уточни, че Надзорният съвет не може и няма право да гласува подобен мораториум. 

За подобен мораториум се говореше и миналата година, но отново само се подхвърляше в пространството.

Д-р Генев съобщи, че това, което реално ще се случи на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК утре е да се гласува искане за още 100 млн. лв. от държавния бюджет. Само така касата щяла да може да посрещне разходите си до края на годината. Дни преди 42-ото Народно събрание да се разпусне, депутатите гласуваха една актуализация от 225 млн. лв. Още тогава от касата искаха със 100 млн. лв. повече и предупредиха, че отпусканите пари ще стигнат основно за разплащане с болниците.