Лекарите да не плащат данъци. Авангардната идея дойде от ген. Стоян Тонев, кандидат-депутат от ГЕРБ, по време на конференцията "Иновации и добри практики в здравния сектор", организирана от "Капитал".

"Ще се борим лекарите да не плащат данъци. Така преди 8 години се преборихме лекарските услуги да не бъдат облагани с ДДС", каза бившият дългогодишен директор на ВМА и бъдещ депутат. 

Дори и в специализираната аудитория обаче идеята беше посрещната с мълчание, без ръкопляскания. В света имало 6 страни, в които лекарите били освободени от данъчното бреме. Една от тях била Япония, разви генералът идеята си.

 

"Лекарите няма да плащат данъци. А какво ще правят медсестрите. Какво ще кажем и на санитарките", беше краткият ироничен коментар на д-р Петър Москов от Реформаторския блок. Сред предложенията на РБ за здравеопазването е още от 1 януари 2015 г. държавните служители да започнат да си плащат сами здравните вноски. "Санитарката, която взема 300 лв. може да си плаща вноските. Сигурно и директор на дирекция в министерството на здравеопазването ще успее", аргументира се политикът, който е и действащ лекар.

Д-р Емил Райнов от БСП изчете предизборната програма на партията си като отдели дълго верме, за да обясни защо парамедиците в спешната помощ не са добра идея. Българите не били свикнали да ги лекуват парамедици. Освен това медицинските университети вече трудно и на трето класиране попълвали  отпуснатите бройки. Така че кандидати за парамедици трудно щели да се намерят, обясни Райнов.

"В България никой не знае накъде отива здравеопазването и каква е целта му. Всичко е само празни приказки", обобщи по-късно д-р Динчо Генев от НЗОК.  

Той даде няколко примера за липсата на финансова дисциплина в здравеопазването. за един и същи лекарствен препарат са дадени 18 различни цени в отделните болници. Интересното било, че лечебното заведение, което поръчало най-голямо количество договорило да плати най-високата цена. Само за последната година има открити 9 нови болници, отчете още Генев.

"България вероятно е най-стентираната нация", пошегува се още той. От НЗОК готвели да изнесат всички данни за злоупотреби със слагането на стентове. Не били редки случаите, в които на един пациент са слагани три-четири пъти стентове и накрая все пак е опериран, обясни подуплавителят на касата.