С чаша кафе в ръка, американският президент Барак Обама козирува доста фриволно на войник от флота във вторник, докато слизаше от президентския хеликоптер.

Акаунтът в Инстаграм на Белият дом пусна видео на кратката сцена от пристигането на президента в Ню Йорк за срещата на ООН.

И веднага се намериха критици, които да нападнат президента за небрежния му жест.

"Чакай - президентът Обама да не би да козирува пред морските пехотинци с ЛАТЕ в ръката си?", пусна в туитър Националната конгресна комисия на републиканците.

Държавният глава да поздравява пехотинците при слизане или качване от официалния хеликоптер е традиция, започната от Роналд Рейгън през 1981 г.

Според множество американци в Twitter, небрежното козируване е обида към пехотинците. Според други, президентът можеше да го направи съвсем прилично, ако просто беше преместил кафето в лявата си ръка. Трети пък смятат, че сценката се раздухва излишно.

Наръчникът на американската флота за обичаите и етикета определя козируването като "най-важният от всички военни жестове."

"Козируването официално разпознава офицерът като по-висш, а връщането на жеста изразява благодарността на офицера за подкрепата на своя подчинен", пише още в ръководството.

В него се препоръчва да не се отдава чест, когато носим нещо в двете си ръце, или по някакъв начин те са заети така, че козируването да е непрактично.

Но Обама е подминавал пехотинците преди и без да ги поздрави - и медиите и критиците са го забелязвали. Предишният президент Буш пък веднъж козирува неловко, докато носеше кучето си в другата ръка.