Съветът за сигурност на ООН под председателството на Барак Обама прие единодушно резолюция за борба с международния тероризъм. За втори път в историята на организацията американски президент води заседание на този най-важен орган на световната организация. От петте постоянни членки - САЩ, Русия, Франция, Великобритания и Китай и 10-те непостоянни - само Москва и Пекин не бяха представени от държавни или правителствени ръководители. Кремъл бе пратил на форума външният министър Сергей Лавров.

Резолюцията изисква всички държави да приемат закони, които ще криминализират за гражданите им присъединяването към джихадистки организации, като „Ислямска държава” и „Нусра”. ООН препоръчва на страните членки да събират и анализират данни за пътувания на подозрителни лица, потенциално свързани с тероризъм, но без да се нарушават човешките права и международните закони. В документа се осъжда екстремизма и се призовават терористите да сложат оръжие, да прекратят кръвопролитните атентати и участието си във въоръжени конфликти. Резолюцията призовава страните членки да укрепват регионалното сътрудничество с цел да се пресече преминаване на чуждестранни терористи. Настоява се да бъдат взети мерки за засилен ефективен граничен контрол както и за стриктен контрол при издаване на личните документи.

Заседанието на СС на ООН се състоя в момент, когато САЩ и още над 50 държави обявиха война на джихадистите от т.нар. Ислямска държава и вече трети ден нанасят бомбени удари по цели на терористите в сирийските градове Рака и Алепо. Тази вечер към коалицията официално се присъединиха и Гърция и Холандия. А премиерът на Великобритания Камерън свика спешно заседание на кабинета. Очаква се да се вземе решение за участие на британски самолети в операцията срещу ислямските главорези.

По-рано в реч пред Общото събрание на ООН Обама остро осъди кървавите убийства на джихадистите и обяви, че САЩ ще прочистят докрай изградената от тях "мрежа на смъртта". Той призова всички страни по света да се включат в битката срещу ултрарадикалните екстремисти от ИД. "Единственият език, който те разбират, е езикът на силата", заяви US президентът.

Онази вечер бе съобщено, че вождът на терористичната група "Нусра" - Турчина, е бил убит. А днес експерти заявиха, че същата участ е сполетяла лидерът на най-страшната в момента организация "Хорасан" Ал Фадли. Информацията за смъртта му обаче още не е официално потвърдена.