Украйна ще подаде през 2020 г. молба за членство в ЕС, предаде Ройтерс.

Това стана ясно днес от изявление на президента Петро Порошенко. Той говори пред медии няколко часа преди първата си пресконференция като държавен глава. Тя ще бъде под надслова "Визия 2020". Администрацията на държавния глава има намерение да организира такива прояви на всеки три месеца.

"Ще застана пред най-висшата аудитория, пред цяла Украйна с моята нова програма, с моята визия за програмите за реформи здо 2020 г. Тя предвижда 60 реформи, специални програми, изпълнението на които ще подготви Украйна за това след шест години ние с вас да подадем заявка за получаване на членство в ЕС", каза Порошенко.

Той обяви влизането в сила на взето вчера решение на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО). То е от 28 август и е озаглавено "За неотложни мерки по защитата на Украйна и укрепването на нейната отбранителна способност. Част от указа и решенията на Съвета ще останат тайна.

От огласените решения става ясно, че на правителството е наредено незабавно да разработи и изпрати на президента законпроект за отказ на Украйна от извънблоковия й статут. Държавният глава пък трябва да внесе проекта възможно най-бързо за разглеждане във Върховната Рада.

След победата на Виктор Янукович на президентските избори през 2010 г. доминираният от проруската Партия на регионите парламент в Киев реши страната да не влиза в НАТО или в каквито и да било други военни блокове.