СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Германската отбранителна министърка Урсула фон дер Лайен пристигна днес в Ербил, за да се увери в правилното разпределение на първата пратка германска военна помощ за кюрдите и да инспектира как върви обучението им да боравят със западна бойна техника.

Оказа се обаче, че тя е там, но оръжията все още са пристигнали, а немските експерти продължават да са блокирани в Бургас.
Гафът тръгна миналия петък. Тогава шестима парашутисти и военен санитар трябваше да поемат за Ербил, където да обучават кюрдски военни командири да боряват с предоставени им немски оръжия. Преди излитането им от натовското летище в Хон, федерална провинция Шлезвиг-Холщайн, самолетът им от тип “Трансал” даде дефект. Машината бе сменена с друга. Ирак обаче отказа да приеме самолета заради новите опознавателни знаци. 

Военният министър на Германия Фон дер Лайен.

Така седемте германски военни се оказаха в Бургас. Най-сетне вчера Багдад е дал разрешение да приеме самолета им. И пак гаф. Поради теч на гориво той е трябвало да бъде сменен с друг. Днес към Бургас е поела нова машина, съобщиха от Главното командване задгранични мисии на Бундесвера (немската войска). Дали обаче Багдад ще я приеме или пак няма да опознае знаците, аллах знае.

И като е тръгнало наопаки, вчера се появи и проблем при изпращането на първата пратка германски оръжия за Ербил. Тя трябваше да поеме в 13 ч от летището в Лайпциг с предоставен от партньорската страна Холандия военен самолет. Той обаче дава дефект. Германия не разполага с резервни части, поръчват ги в Холандия. Едва в 2 ч тази нощ машината излетя за Ирак. На борда са 520 автомата G3, 50 картечници и 50 противотанкови гранати. Общата германска помощ е за 70 милиона евро и ще се доставя на етапи за въоръжаване на 10 000 кюрди в битката им срещу джифадистите.

Отбранителната министърка Урсула фон дер Лайен излита вчера преди обед за Йордания с увереността, че всичко е наред за днешното й посещение в Ербил. След нощувка в хотел “Хаят” в Аман, тя е в определения час – 10,30 тази заран при кюрдите, за да връчи лично (по-скоро символично) оръжията на президента Масуд Барзани.

Тя е точна, но нито оръжията са пристигнали от Лайпциг, нито военните експерти от Бургас. 

Налице са само 30 кюрдски военни, които са поканени от Фон дер Лайен да преминат курс на обучение на немския полигон в Хамелбург. По програма те ще летят за Лайпциг със самолета, който би трябвало да излети днес от Бургас с парашутистите и техния боен колега санитар. След като ги остави в Ербил, той ще се върне в Германия.

Че това ще стане, е ясно. Не се знае обаче кога.