Британската полиция арестува днес девет души в рамките на разследване срещу ислямския тероризъм, предаде Ройтерс. Акцията бе осъществена само часове след като Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, в която обяви война на джихадистите. 

Сред задържаните е и радикалният имам от пакистански произход Анджем Чаудари (47 г.). Той е известен с призивите си Великобритания да бъде превърната в ислямска държава.

Арестуваните заедно с Чаудари хора са на възраст от 22 до 51 г. Обискирани са 19 жилища, офиси и общински сгради в Лондон. Един обиск е извършен и в град Стоук он Трент.

Групата е арестувана по подозрение в принадлежност към забранена организация. Става дума за "Ал Мухаджирун" (в превод "Емигрантите"). Това е салафистко-уахабитска групировка, базирана във Великобритания и действала там от 1986 до обявяването й извън закона през 2010 г. Тя се прочува с конференцията си "Великолепната деветнадесеторка", организирана в чест на 19-те атентатори, отвлекли и разбили 4 пътнически самолета на 11 септември 2001 г. в САЩ. Анджем Чаудари е един от нейните основатели.

Тази седмица бе съобщено, че имамът заявил, че не изпитва никакво съчувствие към пленения от ислямисти в Сирия британски хуманитарен работник-доброволец Алън Хенинг. Във видеоклип похитителите от групировката "Ислямска държава" (ИД) заплашиха да го обезглавят.

Освен това Чаудари имал редица последователи, обвинени през годините в тероризъм. Сред тях са британските граждани от нигерийски произход Майкъл Адеболаджо и Майкъл Адебовале. По рождение те са християни, но по-късно са приели исляма. През май 2013 г. те нападнаха и убиха на улица в лондонския квартал Улич военнослужещия Лий Ригби. Тази година нигерийците бяха вкарани в затвора.

Според проучване 18 на сто от хората, осъдени във Великобритания за ислямски екстремизъм през последните 12 години, са били свързани с групировката "Ал Мухаджирун".