Имунитетът на кандидатите за депутати продължава да е в твърде широки граници. Това стана ясно след случая, при който активисти на Българския национален съюз (БНС) с лидер Боян Расате, нахлуха в сградата, където заседава ЦИК и срещу тях не бе упражнена сила, за да бъдат изведени от там. Всички те бяха кандидат-депутати с имунитет.

Според чл. 160 от Изборния кодекс от деня на регистрацията до обяваването на резултатите от изборите регистрираните кандидати не могат да бъдат задържани или привличани като обвиняеми, освен за извършено престъпелние от общ характер и с разрешение на ЦИК възосонова на мотивирано искане от главния прокурор. Имунитетът на кандидат-депутатите бе чувствително намален кто обем заради казуса с Ангел Христов и Пламен Галев, по-известни като братя Галеви. През 2009 г. те се кандидатираха за депутати, Към този момент и двамата бяха в ареста с обвинения за организиране и ръководене на престъпна група. След като се кандидатираха обаче бяха пуснати под гаранция. За това сега в Изборния кодекс има изричен текст, според който кандидатите за депутати нямат имунитет ако са били задържани или привлечени като обвиняеми преди датата, на която са се регистрирали за изборите.

Оказва се обаче, че дори сега имунитетът на кандидат-депутатите е твърде широк. "Срещу тях не могат да се извършват никакви полицейски действия". Така бившият конституционен съдия Димитър Гочев отговори на въпрос на Клуб Z дали органите на реда не са били в правото си ако не да арестуват, то поне да отстранят със сила нахлулите в сградата на ЦИК активисти на БНС. Според него органите на реда са постъпили правилно, като не са предприели никакви действия, а са изчакали нахлулите в сградата да я напуснат сами. "Те могат само да ги приканят да напуснат", обясни Гочев.

Това означава, че на практика кандидатите за депутати спокойно могат да си позволяват хулиганско поведение, за което няма как да бъдат санкционирани.