Още от зимата хотелиери по морето алармират Министерство на туризма за очакван голям спад на туристите в летния сезон, но мерки не са били предприети. Те настояват за комплексно оздравяване в сектора: премахване на концесионирането като форма за стопанисване на плажовете, по-добра инфраструктура, отвеждаща до курортите, преговори с авиокомпаниите и още по-ниско ДДС.

Това обяви  Диана Колчева, председател на "Клубът на хотелиера"-Несебър в коментар за видимо слабия старт на сезон 2019. Не всички обаче смятат като нея. Председателят на "Съюз на собствениците" в Слънчев бряг Пламен Копчев е съгласен само, че спад има и че всичко, което е зависело от хотелиерите е било направено. Но според него ведомството на Николина Ангелкова не можело да направи нищо по проблема.

Двамата бяха гости в ефира на Нова тв. Ето какво казаха представителите на тази част от туристическия бранш:

"Хотелиерите още от февруари съобщиха, че има вероятност да се провали сезонът заради слабите ранни записвания. Тогава алармирахме да се вземат адекватни мерки за спасяване на сезона. Мерки не бяха взети. На срещата с министър Ангелкова миналата седмица очаквахме да ги чуем, за съжаление не стана. Стана ясно, че в "крилата" ще се обяви някаква идея на министерството - но през септември. Септември вече е "крило". От 25 август стандартно започва краят на пика на сезона. И аз се чудя защо така се случва отново и защо Министерство на туризма пази в тайна мерките, които ще предприеме за спасяване на сезона", посочи Колчева. 

Копчев обаче не мисли като колежката си. По думите му "Министерството на туризма няма кой знае какво да направи".

"След два-три успешни сезона, сега има известен спад. Но това е естествено. Може би големите туроператори пренасочват туристи към други дестинации - Египет, Тунис... Сезонът набира сили и аз мисля, че всичко нормално ще завърши", посочи той.

И двамата обаче се обединиха около мнението: спад има.

Имало е няколко стъпки, които е трябвало да бъдат предприети още през февруари, смята обаче Колчева - когато са били ясни и програмите на превозвачите.

"Още тогава Министерство на туризма трябваше да предприеме адекватни мерки", категорична е тя.

И изброи:

"Първо, министерството трябваше да субсидира чартърните полети на големите туроператори, да намали таксите за кацане на лоукост компаниите по българските летища, а не да се пренасочват полети от Варна към Бургас. 

Гърция реагира абсолютно адекватно. Намали ДДС в туризма. Защо българската държва не го направи?! Пак казвам: ако бяха следили нашите изяви от февруари, трябваше в началото на май да бъде намален ДДС в туризма".

Данъкът в България сега е в пъти по-нисък от стандартните 20 на сто за всички останали стоки и услуги. ДДС за туризма у нас е 9%.

Председателката на несебърския хотелиерски бранш продължи с изброяването на мерките - цените на плажните принадлежности:

"Следващата крачка, която трябваше да се предприеме: при положение, че от години се задълбочава тенденцията туристите да стоят повече в комплексите около басейните и да не посещават плажните ивици, трябваше да бъде камабанката, която да звънне и да се предприемат действия по намаляване на цените на шезлонгите. Когато министър Ангелкова зае своя пост, обеща че при концесионирането на плажовете оттук насетне ще се направи всичко възможно цената на шезлонгите и чадърите да достигне до 4 лева - или комплектът да е 12 лева."

Копчев пак опонира. По думите му цените на плажните принадлежности не са променяни от няколко години. Колчева се съгласи, че няма промяна спрямо миналата година, но:

"От 2014 година алармираме, че за да върнем българския турист на нашето море, трябва да му предложим атрактивна услуга. Ние хотелиерите правим достатъчно намаления, но българинът като собственик на тази плажна ивица, която е изключително държавна собственост и има право да ползва ресутрите на държавата безплатно, не можеш да го накараш да плаща за това. И то 30 лева, 40 лева, 70 лева", изтъкна тя.

И заяви: "Според нас е вредно концесионирането на плажовете. Би следвало да се предприеме друго действие, да се измисли друга форма за отдаване на плажовете. Но да не е точно тази форма - концесиониране."

Копчев също посочи, че от страна на хотелиерите е направено всичко възможно и повече намаления в цените ще опре до качеството на туристическия продукт. Според него услугата у нас е на ниво и то в остра конкуренция със съседните ни страни.

За Колчева нашите хотели в действителност са на високо ниво, като за това "вина" има и "много тромавата наредба" за категоризирането им. Но за да има качество за целия продукт, трябва да има качествена инфраструктура, довеждаща туриста до курортите, "която все още куца", категорична бе тя.