"Навремето, когато Иван Костов напусна СДС, имаше шеги, че духът напуска тялото, а сега когато Борисов изтласква Цветанов, така да се каже, духът изгони тялото."

Така картинно политологът Първан Симеонов от "Галъп интърнешънъл" описа по Нова телевизия случилото се на неделното Национално събрание на ГЕРБ. На него Цветан Цветанов беше освободен от всички ръководни постове в партията.

 
До този момент той беше зам.-председател на ГЕРБ, зам.-председател на партийната Изпълнителна комисия и шеф на предизборния щаб.

В това решение няма изненада, отчете Симеонов. "Още в разгара на „Апартаментгейт” стана ясно, че Борисов ще използва отдалия му се случай, за да изтласка Цветанов и да си върне контрола върху партията. Това се случва. Нищо неочаквано. Чак да го изгони от партията – не бива”, добави политологът.

Според анализатора едно от интересните неща на отминалия конгрес на ГЕРБ е точно изказването на вече бившата дясна ръка на Борисов - че като минат местните избори, ще сравняват с предишните резултати.

Проблемът на ГЕРБ обаче не е толкова липсата на Цветанов, колкото мощната победа на предишните местни избори. Сега ще е по-трудно да постигнат същите резултати. Няма да е лесно и на Корнелия Нинова, защото когато подадеш оставка, при едни неуспешни нови избори, няма да имаш много други опции, освен оставка отново, допълни Симеонов.

И Румяна Коларова оценява ситуацията, в която се намира ГЕРБ за предстоящите местни избори като по-сложна.

"Сценарият на Конгреса на ГЕРБ беше направен, така че да не се изнасят никакви вътрешни конфликти, да се запази импулсът, който партията получи на европейските избори. Като че ли беше силно консултиран със западноевропейските партньори на ГЕРБ”,  коментира политоложката.

Как Борисов ще действа в новата ситуация?

Първан Симеонов смята, че на Борисов ще му се наложи да измисли нещо креативно и че даже го е измислил. Премиерът и лидер на ГЕРБ показал на европейските избори голяма креативност и явно е решил, че през телевизиите и през образите по-лесно се управляват процесите отколкото през структурите, отбеляза още политологът.