Нова актуализация на бюджета на НЗОК ще има и тя ще бъде в рамките на 100 млн. лв. До края на деня искането за промяната ще бъде внесено в здравното министерство, съобщи Кирил Ананиев, който е председател на надзорния съвет и зам.-министър на финансите.

Това ще бъде втора актуализация след като дни преди да се разпусне 42-ият парламент гласува допълнителни 225 млн. лв. за Касата.

Според Ананиев исканите 100 млн. лв. няма да дойдат от трансфери от националния бюджет към НЗОК. Той уточни, че средствата ще бъдат осигурени от наличностите по сметката на Здравната каса към 1 януари 2014 г. Това е остатък от средствата от цялостната дейност на Касата за миналата година, поясни Ананиев. Освен това се очаквало и преизпълнение на приходите от здравно-осигурителните вноски. Те можели да достигнат и 75 млн. лв. 

„Надзорният съвет взе решение да предложи на министъра на здравеопазването да внесе проект на закон за изменение и допълнение на Закона за бюджета на НЗОК със 100 млн. лв., като всички 100 млн. лв. отидат за здравно-осигурителни плащания. От тях 50 млн. лв. ще бъдат за болнична помощ, 25 млн. лв. ще бъдат за лекарства за домашно лечение, 15 млн. лева за онкологията и 10 млн. лв. за медицински изделия. Ще влезем в рамките на 100 млн. лева", обясни Ананиев.

Изменението на бюджета на НЗОК, както и готвената актуализация на държавния бюджет трябва да бъдат гласувани от новия парламент.

Ананиев обясни, че и не е бил обсъждан и гласуван мораториум за нови лекарства в позитивния списък на НЗОК. "Мораториум може да налага само Народното събрание", каза той. В сряда пациентски организации вдигнаха глас, че подобна забрана е включена в анализ за оптимизиране на разходите на Касата, който днес трябваше да се разглежда на Надзорния съвет. Още вчера от НЗОК обаче обясниха, че това са по-скоро неофициални идеи, които не са на дневен ред.