Мощни удари по нефтените рафинерии, попаднали в ръцете на джихадистите, нанесе рано тази сутрин коалицията срещу т. нар. Ислямска държава. Между 2 и 3 милиона долара е чистата печалба на ден от продажбата на черния пазар на петрол от главорезите. С тези пари ултрарадикалните ислямисти са финансирали бойните действия в Ирак и са планирали терористични актове, заяви говорителят на Пентагона адмирал Джон Кърби.

Според очевидци най-малко 14 терористи са били убити и петима цивилни в областта Деир Езор.

След среднощната вълна от удари по цели на "Ислямска държава" в Сирия, днес атака от въздуха осъществи и ескадрила на френските ВВС. "Ще продължим да преследваме джихадистите навсякъде по света", категоричен бе президентът Франсоа Оланд. Решимостта ни е непоклатима и няма да ни спре подобна кървава агресия като обезглавяването на нашия сънародник Ерве Гурдел, добави той.

След четвъртата поредна нощ на унищожителни бомбардировки, включително с крилати ракети "Томахок", джихадистите в Сирия са започнали да бягат от контролните щабове и тренировъчните лагери и да се смесват с цивилното население, съобщава военен експерт. Така те по-трудно ще бъдат разпознаваеми, а и удари по цивилни обекти ще донесат до много невинни жертви, коментира той. Същата тактика - да са сред населението и да разполагат ракетите си и бойните си квартири в цивилни сгради, използват и терористите от Хамас в ивицата Газа.

От началото на ударите по джихадистите през август т. г. са били поразени 198 техни обекти в Ирак и 33 в Сирия, съобщават от Пентагона. Само снощи са били взривени 12 централи, скривалища и петролни рафинерии на т.нар. Ислямска държава. "Нанасяме поражения точно в целта и постигаме резултата, точно какъвто искаме", анализира адмирал Джон Кърби атаките от началото на седмицата. Според него операцията тепърва започва и ще продължи дълго.

След като снощи Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, в която обяви война на терористите, Белгия, Холандия и Гърция се присъединиха към операцията срещу джихадистите. Холандците пратиха 6 изтребителя, а Брюксел ще включи още толкова през следващите дни. Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън свика извънредно заседание на парламента утре, на което се очаква правителството да получи разрешение за участие на британски бойни самолети в атаките в Сирия.