"Няма споразумение! Няма да си оттегля жалбата!" Това бяха първите думи на Росица Караджова, когато научи за последното развитие на събитията с грозния скандал в Националния филмов център (НФЦ), който се точи от месеци и очевидно няма да приключи скоро. А когато приключи, е твърде вероятно с него да приключи и българското кино - в най-буквалния смисъл.

Припомняме: 22-годишната продуцентка и сценаристка подаде жалби и води дело срещу НФЦ за груби нарушения на правилници и закони при оценяването и разпределянето на субсидиите за кино, както и за конфликта на интереси, засягащ и. д. директора Георги Чолаков. Тя настоява Чолаков да бъде уволнен, а художествената комисия, допуснала нарушенията, да бъде сменена. 

Росица реагира толкова рязко на следните думи, които зам.-министърът на културата Боил Банов каза (между другото - най-добронамерено) пред Клуб Z в четвъртък следобед: "Г-н Чолаков е чист от гледна точка на закона. На негово място аз не бих направил това, което е направил той, но това е морален казус. Аз мога да действам само в рамките на закона. Чакаме да приключи конкурсът за избор на нов директор на НФЦ. Най-искрено се надявам с това конфликтът да приключи." 

Ситуацията е изключително тежка и се очертава да се усложни още повече. За да не бъдем голословни, ще разкажем накратко какво стана през последните 2 дни. 

В такова настроение излезе Росица от министерството вчера. Днес не е така усмихната. Снимка Веселин Боришев

В сряда Росица Караджова бе приета в кабинета на зам.-министъра на културата Боил Банов. Преди срещата тя каза пред сайта ни, че е готова на компромиси, защото не иска да бъде проблем пред творците, които имат гласувана субсидия, но не могат да я получат, блокирани от делото. На срещата тя влезе обнадеждена и излезе още по-обнадеждена - очевидно разговорът беше продуктивен, поне от нейна гледна точка. Ето и нейният разказ как е протекла визитата ѝ "на добра воля":

Бях приета с усмивка от г-н Банов и разговорът с него ми вдъхна вяра. Помислих, че наистина борбата ми не е била напразна. Говорихме си за цялата ситуация. Видях разбиране у г-н Банов. Увери ме, че е на моя страна и че ме подкрепя. Че веднага е сезирал юристите и инспектората към министерството за заповедта на Чолаков да даде пари на собствената си "бивша" фирма (публикувана в Клуб Z). И че ако е незаконна, веднага ще уволнят Чолаков. И че е много ядосан на Чолаков. И че с приключването на конкурса за нов директор всичко ще си дойде по местата.

Каза ми, че конкурсът ще бъде честно и справедливо проведен. Позволете ми да се усъмня в думите му. Не защото той ги казва, а защото колкото и да са добри намеренията му, комисията, която трябва да назначи министър Мартин Иванов, трябва да бъде от: 6 члена от Националния съвет за кино (НСК) и 3 члена от Министерство на културата. Това автоматично прави Чолаков директор на НФЦ.
Бях готова да изтегля жалбата си от съда, ако след наглата заповед на Чолаков №98, с която той даде 325 000 лева на собствената си фирма, той бъде уволнен. Казах това и на Банов. Бих оттеглила жалбата си, за да могат парите, определени за българско кино, да бъдат усвоени.

Но след събитията от последните два дни не само че няма да изтегля жалбата си, но ще заведа и нова! Този път обаче няма да се занимавам с българските комисии за корупция и конфликт на интереси и да чакам от умрял писмо. Този път жалбата ми ще бъде насочена към Европейската комисия... Абсолютно сигурна съм, че хората от гилдията и управляващите няма да повярват на думите ми, точно както не вярваха, че ще заведа жалба в Административен съд. Заявявам: жалбата ми е подготвена, само чакам името на новия изпълнителен директор...
Към г-н Банов тая приятелски чувства. Благодарна съм му за вниманието. Разбирам и всички, които ще бъдат потърпевши от моите дествия, но аз просто търся справедливост." 

За да не излезе като лична вендета, Росица Караджова уточнява, че жалбите ѝ са не само срещу Чолаков, а и срещу Художествената комисия, извършила нарушенията без негова санкция. Комисията (с която Чолаков се оправдава) обаче се назначава от самия него по предложение на гилдиите. А те неколкократно (както и Националният съвет за кино) демонстрираха, че Чолаков им е удобен там, където е.

Нека повторим обаче какво каза зам.-министър Банов пред Клуб Z по повод невъзможността и. д. директорът на НФЦ да бъде уволнен: "Г-н Чолаков е чист от гледна точка на закона... Аз мога да действам само в рамките на закона."

Чудесно! Сега ще му цитираме потпури от действащия Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси:

Чл. 8. (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2009 г., в сила от 31.03.2009 г.) Лице, заемащо публична длъжност, няма право да участва в подготовката, обсъждането, приемането, издаването или постановяването на актове, да изпълнява контролни или разследващи функции или да налага санкции в частен интерес. Такова лице няма право да сключва договори или да извършва други дейности в частен интерес при изпълнение на правомощията или задълженията си по служба.

Чл. 9. (1) Лице, заемащо публична длъжност, няма право да се разпорежда с държавно или общинско имущество, да разходва бюджетни или извънбюджетни средства, включително средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз или предоставени от Европейския съюз на българската държава, да издава удостоверения, разрешения или лицензии или да осъществява контрол по тези дейности в интерес на юридически лица с нестопанска цел, търговски дружества или кооперации, в които то или свързани с него лица са членове на орган на управление или контрол, управители, съдружници или притежават дялове или акции. (2) Лице, заемащо публична длъжност, няма право да извършва дейностите по ал. 1 и в интерес на юридически лица с нестопанска цел, търговски дружества или кооперации, в които то е било член на орган на управление или контрол, управител, съдружник или е притежавало дялове или акции 12 месеца преди датата на избирането или назначаването му или докато заема длъжността.

Ами... Май това е всичко. Ще се радваме, ако сме помогнали с юридическата консултация. Някой в момента не изпълнява закона (или си мисли, че не е удобно да го изпълни точно сега) и това не е Росица Караджова, нали се сещате?

Затова последно (засега) към Министерство на културата. Уважаеми г-да, съзнателно и за всеобщо добро не дадохме подробности до коя точно европейска институция ще бъде адресирана жалбата на Росица. Тя още я държи в чекмеджето си. Но излезе ли оттам, смеем да ви предупредим, че тогава жална му майка не само на българското кино, ами и на българския данъкоплатец - в нея са упоменати огромни нарушения на европейските закони от години насам.

Нали не си мислите, че си пишем тука дописки само олаф да става?