Осем са болниците, които  от началото на годината са получили разрешение за дейност от Министерството на здравеопазването. Други 4 лечебни заведения чакат за лиценз, като две от тях още от миналата година. Това заяви министърът на здравеопазването Мирослав Ненков на въпрос на Клуб Z за лицензирането на новите болници.

В началото на миналата седмица беше тиражирана информация, че 30 нови частни лечебни заведения чакат разрешения от МЗ, но министърът опроверга тази информация. 

"Цифрата 30 е много смела, няма толкова болници, нито да чакат, нито да са получили разрешение.", заяви министър Ненков. 

 Здравният министър подчерта, че режимът за регистриране на нова болница е добре направен от законова гледна точка. Той допълни, че всеки инвеститор, който иска да открие ново лечебно заведени,  преминава през сложна процедура. В момента, в който болницата изпълни всички изисквания по Закона за лечебните заведения, министърът на здравеопазването подписва документите.

 По данни на МЗ към настоящия момент в България има 334 лечебни заведения, които имат разрешения за извършване на лечебна дейност. От тях 56 са изцяло  държавни, 118 са частните, а 26 са тези с над 50% държавно участие. 

От здравното министерство уточняват, че през 2014 г. има издадени 8 разрешения за нови болници:

-  1 многопрофилна болница за активно лечение в с. Браниполе, обл. Пловдив;

-  3 специализирани болници за активно лечение – 2 в гр.София и 1 в гр. Перник;

-  2 специализирани болници за рехабилитация – в гр. Рудозем и гр. Петрич;

-  1 диализен център – в гр. Пазарджик;

-  1 многопрофилна болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация в гр. София.

Лицензирането на новите лечебни заведения беше определено от директора на болницата "Света Екатерина" като "безобразие". Според него е недопустимо да се дават нови разрешителни, когато държавните болници са в криза заради недостиг на средства. Министър Ненков обясни, че въпреки състоянието на бюджета всяко ново лечебно заведение, което отговаря на определени критерии, ще получи лиценз.

"Всяка болница, която е изпълнина определени критерии, получава разрешително от Министерството на здравеопазването, без никакво значение колко ще натовари тя бюджета на касата или на някой друг. След това тази болница ако изпълни условията, които е поставила касата, за да сключи договор със нея, НЗОК е задължена да сключи договора.", каза още Мирослав Ненков.

За да бъде издадено Разрешение за осъществяване на лечебна дейност, даденото лечебно заведение следва да е подало необходимите документи съгласно изискванията на Закона за лечебните заведения, да отговаря на изискванията на Наредба № 49 от 18.10.2010 г. за основните изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността и вътрешният ред на лечебните заведения за болнична помощ и домовете за медико-социални грижи, както и на утвърдените медицински стандарти по съответните специалности. При констатирани несъответствия се дават предписания, като законоопределеният срок за издаване на разрешение спира да тече до тяхното отстраняване.

 От МЗ уточниха, че от четирите чакащи лиценз лечебни заведения, две не отговарят на определените изисквания, едно е в процес на издаване и едно е постъпило на 12.09.2014 г.