Свързваната с бизнесмена Васил Божков букмейкърска компания "Ефбет" официално стана основен спонсор на Първа лига. Партньорството бе обявено на пресконференция в централата на БФС.

Лигата вече се нарича efbet Лига. На журналистите бе дадено и указание на лист хартия как провилно трябва да се изписва.

В началото на тази година Васил Божков реално стана собственик на "Левски". Според присъствалите на брифинга, това не е конфликт на интереси. Пред журналистите застанаха Атанас Караиванов (от фирмата "Футбол Про медия", която пък притежава тв и рекламните права и е на Кирил Домусчиев), зам.-изпълнителният директор на БФС Борислав Попов и Емил Кънев, маркетинг директор на "Ефбет".

И тримата отрекоха за конфликт на интереси - всеки със своята теза. Според Караиванов, важно е към клубовете да постъпват плащания по тв правата, да има стабилност, да бъдат подпомагани... Тези неща били налице. 40 процента от 6,5 милиона лева (годишната стойност на телевизионните права) вече са преведени на отборите.

Договорът с "Ефбет" за Първа лига е за две години.

Кънев, който е известен като привърженик на ЦСКА (не на ЦСКА-София) и бивш лидер на запалянковската организация "Офанзива", обяви, че букмейкърът спонсорира над десет професионални отбора и още много аматьорски.

Той отрече Васил Божков да има нещо общо с efbet. Обясни, че лигите в Румъния и Чехия също си партнират с местни букмейкъри, като този в северната ни съседка - "Бетано", спонсорира "Университатя" (Крайова).

Караиванов каза, че форматът на елитната ни лига е интересен и успешен.

Борислав Попов заяви, че нямало как ЦСКА-София да не подпише договора за тв права (реалната причина за срещата при Бойко Борисов), тъй като така ще наруши Закона за спорта. В него е записано, че тв правата се договарят с пакет с всички клубове и това е практика в целия Европейски съюз.